Suđenje

Krčmar Ilija i ostali: Optuženi iz Srbije nisu došli na ročište

4. Marta 2022.14:44
Preostala petorica od osmorice nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, nisu se pojavila na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk rođen 1967. i Nikola Ćuk rođen 1966. godine nisu se pojavili na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Sutkinja Vesna Jesenković je kazala da su i prošli put konstatirali da imaju problem s optuženima koji su u Republici Srbiji. Kako je rekla, Sud BiH nije dobio potvrdu da li su optuženi u Republici Srbiji zaprimili poziv Suda BiH. Dodala je da je Sud već zatražio rješenje o razdvajanju postupka, na što Tužiteljstvo BiH i Obrana nisu imali primjedbe.

Jesenković je navela da će Sud sačekati povratnu informaciju o zaprimanju poziva i razdvajanju postupka.

U optužnici, koja je potvrđena u prosincu 2020., stoji da su Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) te Marinko Miljević i Dragan Despot, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. lipnja 1992. godine u mjestu Velagići u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje, istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, osmorica optuženih su s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti kod škole u selu Velagići.

 

Teo Zorić