Suđenje

Matuzović i ostali: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

2. Marta 2022.13:08
Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze koji se tiču, između ostalog, uzroka smrti oštećenih u ovom predmetu, a Odbrana je uložila prigovor autentičnosti na neke od njih.
Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Tužitelj Milanko Kajganić uložio je materijalne dokaze koji su korišteni za nalaz i mišljenje vještaka Željka Karana. Kajganić je priložio više od 25 materijalnih dokaza za 30 oštećenih u ovom predmetu.

On je naveo da se među dokazima nalaze potvrde o smrti, zapisnici o identifikaciji i preuzimanju posmrtnih ostataka, medicinska dokumentacija, potvrde Međunarodnog Crvenog križa te fotodokumentacija.

Obrana trećeoptuženog Tade Oršolića uložila je primjedbu autentičnosti na devet materijalnih dokaza, obrazloživši da se na nekima od njih razlikuju datum i mjesto smrti te da je na jednom od dokaza sporan doktorski potpis.

Senka Nožica, odvjetnica drugooptuženog Ive Oršolića, kazala je kako će svoje primjedbe na dokaze iznijeti u završnoj riječi.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. ožujak.

Teo Zorić