Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine na području Hrasnice

25. Februara 2022.16:52
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u četvrtak, 3. marta će početi suđenje za zločine nad srpskim civilima zatočenim na području naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović-Kolonija tokom 1992., 1993. i 1994. godine.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Suđenje počinje Senadu Gadži, Zaimu Laliću i Sulji Hebibu koje optužnica tereti za zločine nad srpskim civilima zatočenim na području naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović-Kolonija.

“Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja”, navelo je ranije Tužiteljstvo BiH u svom priopćenju.

Isti dan održat će se i ročište gdje će završne riječi iznijeti Obrana u predmetu protiv Dragana Mektića i ostalih za zlouporabu položaja prilikom provođenja projekta koji je finansirala Europska unija.

U ponedjeljak, 28. veljače završne riječi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu iznijet će Obrana u predmetu protiv optuženog Veljka Papića. On se tereti za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994. godine.

Za petak, 4. ožujak, zakazano je ročište pred Državnim sudom gdje bi se o krivnji trebali očitovati optuženi Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) za učestvovanje u strijeljanju najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti kod škole u selu Velagići. U predmetu Ilija Krčmar ranije su se optuženi Marinko Miljević, Dragan Despot i Boško Unčanin izjasnili o krivnji, dok se ostali optuženi nisu pojavili na dva ročišta.

Naredni tjedan se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Foče, Orašja, Donjeg Vakufa, Zvornika, Sokoca, Vogošće, Kotor-Varoši i Viteza.

 

Teo Zorić