Suđenje

Novović i Pjano: Svjedok vidio tijelo ubijenog Emina Karupa

23. Februara 2022.14:45
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je vidio ubijenog Emina Karupa u njegovoj kući te iznio saznanja o počiniocima ubistva.
Foča. Foto: BIRN BiH

Svjedok A-1 je rekao da je 1992. živio u Dragočavi te da je poznavao osobe iz obitelji Karup. Prisjetio se granatiranja i vlastitog ranjavanja u travnju 1992. godine.

“Pucalo na sve strane, gorjelo”, kazao je A-1.

A-1 je ispričao da je prvi put otišao do Eminove kuće, gdje je sreo “Dudu”, Uzeirovu ženu, te da im je donio hrane i prenoćio tu noć. Kazao je da je Emin rekao da ga provociraju osobe iz sela Lukovci, Osoje i drugih.

Dodao je da je ponovno otišao do Eminove kuće 26. lipnja.

“On sjedi i zaklan je, crn k'o… svaka kap krvi izašla”, kazao je A-1 objašnjavajući kako je zatekao Emina Karupa u njegovoj kući.

A-1 je ispričao da mu je “Goga” rekla da su osobe koje su ubile Emina i druge pjevale tu noć, te je, pojašnjavajući tužitelju Mersudinu Pružanu tko su te osobe, naveo njihova imena, među kojima je i optuženi Spomenko Novović.

Dodao je da je, istog taog dana kada je zatekao Emina zaklanog u kući, otišao na autobusni kolodvor, gdje su vraćena dva autobusa iz Pljevalja s muslimanskim narodom, koja su odvezena na “Partizan”.

A-1 je rekao da su posmrtni ostaci cijele obitelji Karup pronađeni u kući Emina Karupa te da je kuća zapaljena, ali da ne zna tko ju je zapalio.

“Sve su kuće muslimana u Dragočavi zapaljene”, kazao je A-1.

Na pitanje Obrane kada je napustio Foču, svjedok je odgovorio – 26. lipnja. Dodao je da nije prilazio Eminovom tijelu, ali da je vidio rez ispod vrata.

Odgovarajući na pitanje Sudskog vijeća, svjedok je pojasnio da mu je Pero Blagojević, tog dana kada je bio na autobusnom kolodvoru, rekao da je prije par dana vidio da se “puši iz kuće” Karupa objašnjavajući da je mislio da je vidio da netko živi u kući.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od travnja do rujna 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Suđenje se nastavlja 2. ožujka.

Teo Zorić