Suđenje

Matuzović i ostali: Nedostatak medicinske dokumentacije

23. Februara 2022.16:25
Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, vještak sudske medicine je prilikom iznošenja nalaza i mišljenja za preko 20 osoba iz optužnice koje su poginule, kao i za one koje su zadobile fizičke povrede, u više navrata istakao da nije imao dovoljno dokumentacije za detaljniju analizu.

Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Željko Karan je rekao da je svoj nalaz i mišljenje sačinio na osnovu dokumenata koje mu je dostavilo Državno tužilaštvo, i podijelio to na dio koji se odnosi na poginule te onaj koji se odnosi na osobe koje su zadobile povrede.

On se, prolazeći kroz različite vrste dokumenata, među kojima su potvrde o smrti i zapisnici o identifikaciji i preuzimanju posmrtnih ostataka, izjašnjavao za svaku osobu pojedinačno.

Za neke osobe Karan je naveo da se, u skladu s dokumentima koje je imao, ne može odrediti o uzrocima smrti, dok se za neke izjasnio da iz dokumenata proizlazi da se radi o eksplozivnim povredama različitih dijelova tijela.

U nekim slučajevima vještak je ukazivao na različitosti u dokumentima za određenu osobu u smislu navedenog datuma smrti ili uzroka smrti.

Za jednu osobu vještak Karan je kazao i da dokumentacija implicira da se radi o prirodnoj, a ne nasilnoj smrti. Nakon što je Tužilaštvo upitalo svjedoka kako bi uslovi boravka uticali na stanje hroničnog srčanog bolesnika koji ima više od 80 godina, vještak je naveo kako, “kolokvijalno rečeno, takvim osobama ne treba puno”.

U dijelu nalaza i mišljenja koji se odnosio na Ranka Stojnića, vještaku je prikazana i fotodokumentacija posmrtnih ostataka.

“Na fotodokumentaciji se vidi nesporno strijelno oštećenje glave”, rekao je on.

Karan je iznio nalaz i mišljenje za osobe koje su zadobile povrede, kazavši da za većinu njih nije imao ili je imao oskudnu medicinsku dokumentaciju za detaljnije izjašnjenje.

On je naveo za određene slučajeve da se radi samo o anamnestičkim podacima, te da se u spisu koji mu je dostavljen nije nalazila medicinska dokumentacija kojom bi se mogao koristiti. Na osnovu dostavljene dokumentacije, Karan se izjašnjavao o kakvoj vrsti povreda se moglo raditi.

Među dokumentima koje je vještak dobio, kako je predočeno, nalazile su se potvrde Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, prema kojima su neke osobe registrovane kao zarobljenici, kao nalazi i mišljenja ljekarske komisije, ali i psihijatrijski nalazi, za koje je Sudsko vijeće reklo da se vještak na njih neće izjašnjavati.

Za progon srpskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju.

U unaksnom ispitivanju, Vlado Adamović, advokat prvooptuženog Matuzovića, kazao je da vještak nije predočio nalaz i mišljenje, već stručnu analizu, s čime se Karan složio, rekavši da “nije do njega”, dok je na ponovni upit Tužilaštva vještak kazao da ostaje pri svom nalazu i mišljenju.

“Moj je stav da povučem teorijski maksimum iz onog što je meni raspoloživo”, rekao je Karan.

Također na pitanja Odbrana, vještak je potvrdio da nije mogao utvrditi gdje i kada su zadobijene povrede osoba o kojima je govorio.

Suđenje će se nastaviti 2. marta.

Lamija Grebo