Suđenje

Čečo: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog

22. Februara 2022.14:09
Suđenje Ibrahimu Čeči, optuženom za zločin počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, odgođeno je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog nedolaska optuženog.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Melika Murtezić je navela da je brat optuženog kontaktirao sud i kazao da je Čečo spriječen da pristupi suđenju iz zdravstvenih razloga. Dodala je će Sud izdati naredbu za dovođenje, koja će biti opozvana ukoliko Čečina Odbrana dostavi medicinsku dokumentaciju.

Sudsko vijeće je na jednom od prethodnih ročišta donijelo naredbu da se izvrše potrebni pregledi optuženog o kojima su govorili vještaci, kako bi se utvrdila njegova sposobnost da prati i učestvuje u sudskom postupku.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je potvrđena 2012. godine, navodi se da je Čečo, kao nekadašnji pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 18. septembra 1992. fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja V.

Čečo je krajem 2012. osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. mart.

Aida Trepanić