Suđenje

Agan Ramić: Suđenje se nastavlja idući mjesec

16. Februara 2022.11:08
Na ročištu u predmetu protiv Agana Ramića, optuženog za zločine počinjene kod Konjica, konstatovano je da zbog bolesti optuženog nema uvjeta za nastavak glavnog pretresa.
Sud i Tužilašvo BiH. Foto: BIRN BIH

Predsjedavajuća Vijeća Dalida Burzić kazala je kako je Sud Bosne i Hercegovine odobrio odsustvo optuženog Ramića zbog zdravstvenih razloga te zbog okolnosti poznatih Sudu. Dodala je da nema uvjeta za nastavak glavnog pretresa.

Na njeno pitanje, tužitelj Igor Dubak i branitelj Davor Šilić složili su se da do sada sprovedeni dokazi neće biti ponovno izvođeni na narednim ročištima.

Šilić je rekao da će se optuženi sa sigurnošću pojaviti na narednom ročištu. Dubak je konstatirao da, shodno dosadašnjem iskustvu, s optuženim nema sumnje da će se optuženi pojaviti pred Vijećem te nije zatražio dodatne mjere.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Naredno ročište zakazano je za 7. ožujak.

Teo Zorić