Suđenje

Kuzmanović i ostali: Svjedok čuo udaranje i jauke Hasana Iriškića

14. Februara 2022.12:37
U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je iz policijske stanice 1992. godine čuo jauke zarobljenog Hasana Iriškića.
Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok Jovan Kuprešak bio je u rezervnom sastavu policije u Tesliću od maja 1992. godine. On je rekao da je načelnik policije bio Dušan Kuzmanović, komandir Predrag Markočević, a da je šef krim-službe bio Marinko Đukić.

Kuzmanović, Markočević i Đukić optuženi su za progon nesrpskog stanovništva s područja Teslića, kao i da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih policajaca, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i Vojske Republike Srpske (VRS), vršili napade i progone u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Službe javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef kriminalističke službe.

Svjedok je isprva kazao kako ništa ne zna o privođenju civila, a poslije je tužiteljici Enisi Adrović ispričao da je jedan od njegovih zadataka bilo nošenje hrane zatvorenicima – muslimanima i Hrvatima.

“Davao sam im sendviče dva puta dnevno. Bilo je puno ljudi, ne znam koliko”, rekao je svjedok, nakon čega je tužiteljica pročitala raniji iskaz iz 2014. godine u kojem svjedok tvrdi da ih je bilo 30-ak, što je on i potvrdio pred Sudom.

Za Hasana Iriškića svjedok je kazao da je bio policajac i kum njegovog brata, te da ga je vodio na “saslušavanje”. Svjedok je tvrdio da ne zna šta je bilo s njim, na što je tužiteljica pročitala dio ranijeg iskaza u kojem Kuprešak kaže da je Iriškić na sebi imao tragove nasilja. Svjedok je negirao da je to rekao.

“Odveo sam ga u stanicu. Onda sam čuo udaranje. Čuo sam da je Hasan jaukao. Trajalo je pola sata. Kad je izašao, kazao je da ga ubijem da se ne bi patio”, ispričao je svjedok na ovom ročištu.

Svjedok je potvrdio da je vidio desetak pripadnika “Mića”, te da je komandni sastav nakon njihovog dolaska ostao isti.

Braniteljica prvooptuženog Vesna Tupajić-Škiljević pitala je svjedoka da li su ih “Miće” jednom prilikom postrojile.

“Jesu. Zadali su nam strah, naređivali su da se rade sklekovi. Postrojili su i komandni sastav. (…) Dok oni nisu došli, imali smo muslimana i Jevreja. Sve je bilo uredu dok oni nisu došli”, rekao je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li su mu “Miće” naredile da dovede Iriškića, svjedok je odgovorio da jesu, te da su pripadnici te jedinice mogli naređivati.

Duško Panić, branilac drugooptuženog, pitao je svjedoka da li je tačno da je svjedok Tomi zvanom Kuka kazao da “ne diraju Hasana”, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Optuženi Markočević pitao je svjedoka da li je tačno da ga je prilikom postrojavanja jedan pripadnik “Mića” htio maltretirati.

“Da, to je tačno, ali mu nisam dozvolio”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na dodatna pitanja Tužilaštva da li je bilo moguće suprotstaviti se “Mićama”, svjedok je kazao da jeste.

Branilac Branko Ristić pitao je svjedoka da li je Milomira Đukića poznavao odranije, što je svjedok potvrdio. On je dodao da nije vidio Đukića na nekom uviđaju, terenu ili da daje naređenja.

Nastavak suđenja planiran je za 21. februar.

Irvin Pekmez