Suđenje

Novović i Pjano: Gorjele kuće porodice Karup

9. Februara 2022.13:07
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženima za ratne zločine počinjene u Foči, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je vidio kako gore kuće porodice Karup u Dragočavi te da je čuo kako su civili ubijeni u kući Emina Karupa.

Foča. Foto: BIRN BiH

Miroslav Radović je ispričao da je bio u Dragočavi početkom rata, do poziva u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP). Kako je naveo, nakon mjesec dana je otišao u stanicu milicije, gdje je oko dva mjeseca bio zadužen za obezbjeđenje zgrade Opštine, nakon čega se oformila “Nikačevićeva” jedinica, kojoj se pridružio.

Radović je kazao da se ovoj jedinici kasnije pridružio i Pjano, dok je njegov brat Miroslav u njoj bio od početka. Svjedok je dodao da je u ovoj jedinici, čije je sjedište bilo u SUP-u, dobio automatsku pušku te da je on najviše imao borbene zadatke.

Posvjedočio je da je selo Saše od Foče udaljeno od osam do deset kilometara te da je samo jednom sa “Nikačevićevom” jedinicom odlazio u ovo selo, tokom prve godine rata. Tada su, kako je rekao, iz Foče otišli kamionom do Dragočave, a nakon toga su do sela Saše stigli pješke, kada je vidio da su “neke kuće bile zapaljene, a neke nisu”. Dodao je da je neka garda non-stop išla po selima.

On je ispričao da je u selu Saše bilo prisutno desetak civila, koje je Miodrag Nikačević oko pola sata do sat ispitivao ispred kuće. Izjavio je da ne zna šta se dalje dešavalo u selu te da “tada niko nikog nije dohvatio, niti je progonio, samo su vršili razgovor”.

Radović je kazao da je poznavao porodice Karup iz Dragočave, koje su od njega udaljene oko jedan kilometar. Tvrdi da ne zna šta se desilo Eminu i Avdi Karupu i njihovim suprugama.

“Pričalo se po selu da je neka vojska nailazila, neki gardisti da su pljačkali, pucali po kućama”, izjavio je Radović, dodavši da to njegova majka, od koje je čuo da su ih pobili, nije vidjela te da je čuo da su ubijeni u Eminovoj kući.

Tužilac Pružan mu je zbog razlike u iskazu predočio zapisnik u kojem je svjedok rekao da mu je Milovan Mališ kazao za to ubistvo, a navodno je u tome učestvovao i Novović. Svjedok je odgovorio da ne zna i da mu niko nije pričao o tome, dodavši da je pričao kako je naišao neki kamion, ali da ne zna da li su oni tada pobijeni.

Na upit Odbrane, svjedok je rekao da nije čuo da je Pjano išta loše uradio te da je bio dobar u selu.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Ilija Puhavac je kazao da je mobilisan u Četvrti bataljon, čiji je kasnije pripadnik bio i Novović. On je izjavio da je porodica Karup od njega bila udaljena oko sat vremena i da je poznavao Ismeta Jerkovića.

“Čuo sam priču, provukla se priča neka da je vojska naišla. Čuo sam da je ubijen, neko je pucao”, rekao je Puhavac.

Na upit tužioca o porodici Karup, svjedok je izjavio da je vidio kako su gorjele kuće.

“Samo sam čuo kasnije, prošla je priča da su te porodice ubijene… Kada sam mobilisan, nisam ništa friško čuo”, kazao je Puhavac.

Na upit Odbrane, svjedok je potvrdio da je vidljivost slaba između Lukovaca i Dragočave, gdje se nalaze kuće Karupa, te da je vazdušna udaljenost oko jedan kilometar.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. februar.

 

Aida Trepanić