Suđenje

Senad Gadžo i ostali: Optuženi za zločine u Hrasnici negirali krivicu

7. Februara 2022.10:22
Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib, koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice kod Sarajeva, izjasnili su se da nisu krivi.


Zaim Laličić s braniteljicom Sabinom Mehić. Foto: BIRN BiH

Bivši pripadnici Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji su obavljali dužnost stražara u vojnom pritvoru, negirali su krivicu po svim tačkama optužnice koje im Tužilaštvo BiH stavlja na teret.

“Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, a optužnica ih tereti da su zločine počinili tokom 1992., 1993. i 1994. godine.

Gadžo je optužen, između ostalog, da je jednu osobu davio i udarao dok nije podlegla, kao i da je jednoj osobi, nakon što ju je tukao, odsjekao dio spolnog organa.

Gadži i Laličiću se optužnicom stavlja na teret i premlaćivanje osoba koje su bile zatvorene u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera u ulici Alekse Bojovića Brke, dok je Hebib također optužen za premlaćivanje u objektu u ovoj ulici.

Zaim Laličić je 2015. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora za silovanje i nečovječno postupanje u Hrasnici.

Sudija Darko Samardžić je rekao da će glavno ročište u ovom predmetu biti zakazano u narednih 60 dana.