Suđenje

Odgođeno ročište za određivanje pritvora osumnjičenom Anti Paviću

27. Januara 2022.09:58
Pred Okružnim sudom u Doboju u utorak je odgođeno ročište za određivanje pritvora Anti Paviću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.


Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Foto: BIRN BiH

Prijedlog za određivanje pritvora uputilo je Okružno javno tužilaštvo Doboj zbog nemogućnosti da sasluša Pavića, a njegov advokat po službenoj dužnosti Novak Gojković je rekao da je Pavić dao iskaz krajem prošle godine u Slavonskom Brodu u Republici Hrvatskoj.

“Moj branjenik mi je saopštio da je 27. decembra 2021. godine saslušan u Županijskom sudu u Slavonskom Brodu po zamolnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju”, kazao je Gojković.

Detalji saslušanja ostali su nepoznati, a Okružno javno tužilaštvo Doboj nema zvanične potvrde da je Pavić saslušan u susjednoj Hrvatskoj.

“Tužilaštvo ostaje pri prijedlogu za određivanje pritvora dok ne budemo u mogućnosti da saslušamo osumnjičenog. Pokušat ćemo da provjerimo možemo li dobiti njegov iskaz. Provjerit ćemo to i preko Ministarstva pravde BiH”, rekla je tužiteljica Mersiha Mehmedagić.

Osumnjičeni Ante Pavić tereti se zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bosanskog Broda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Naredno ročište zakazano je za 24. mart.

 

Arnes Grbešić