Suđenje

Koroman oslobođen optužbi za zločine na području Pala

24. Januara 2022.10:40
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Malku Koromana, načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) na Palama, optužbi za zločine počinjene na području ove opštine 1992. godine.

This post is also available in: English


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Prvostepenom presudom Koroman je oslobođen optužbi za nezakonito zatvaranje bošnjačkih civila u SJB-u i fiskulturnoj sali, gdje su bili izloženi ubistvima, mučenjima i zlostavljanjima od aprila do septembra 1992. godine.

“Nije uspostavljena uzročno-posljedična veza između Koromana kao načelnika i nezakonitog zatvaranja civila, kao ni da je omogućavao pripadnicima vojske da dovode civile”, kazala je u obrazloženju Mediha Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ona je dodala da tvrdnje Tužilaštva o odgovornosti Koromana ostaju na nivou pretpostavke.

Vijeće je zaključilo da nije dokazano da je SJB imala svoju specijalnu jedinicu policije čiji bi pripadnici bili podređeni Koromanu. Pašić je kazala da su materijalni dokazi o tome manjkavi. Ona se osvrnula na svjedočenja o specijalnoj jedinici čiji su pripadnici nosili vojne uniforme, te indicijama da su bili pod nadležnošću Centra službi bezbjednosti (CSB).

Za Vijeće, kako je navela, nije sporno da su postojali objekti u koje su civili nezakonito zatvarani, te da je kod nekih nastupila smrt, ali da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je optuženi organizovao, naredio, pomagao i podržavao nezakonita postupanja.

Vijeće je utvrdilo da nema dovoljno dokaza ni da je Koroman učestvovao u napadu na civile u više naselja na području Pala 27. maja 1992., kada je u Hrenovici izdvojeno 35 muškaraca i odvedeno u fiskulturnu salu.

Koromanu su ukinute mjere zabrane, a troškovi suđenja padaju na teret budžetskih sredstava. On je u novembru 2019. optužen za zločin protiv čovječnosti, a suđenje mu je počelo 13. januara 2020. godine.

Na presudu je dozvoljena žalba.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English