Suđenje

Ivica Jukić oslobođen optužbi za zločine u Žepču

21. Januara 2022.11:28
Kantonalni sud u Zenici oslobodio je prvostepenom presudom Ivicu Jukića zvanog Juka, kojeg je Kantonalno tužilaštvo teretilo za nečovječno postupanje nad ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti na području Žepča.

This post is also available in: English


Kantonalni sud u Zenici. Foto: BIRN BiH

Oslobađajuća presuda donesena je nakon godinu dana od potvrđene optužnice Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Predsjednik Sudskog vijeća Enes Maličbegović, zajedno je s kolegama Ljiljom Subašić i Srećkom Kokorom, na osnovu pregledanih materijalnih dokaza, iskaza i završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, donio odluku da se Jukića oslobodi svih sumnji i krivičnog djela koje mu se stavljalo na teret.

Maličbegović je istaknuo da izjave svjedoka jesu osnova predmeta ratnih zločina, ali da su u ovom slučaju one u nekim dijelovima bile isuviše kontradiktorne. Kao ključnog svjedoka koji je bio zatvoren u “Silosu” Nove trgovine u Žepču, zajedno s Hajrudinom Derlićem i Nerminom Halilovićem, predsjedavajući Sudskog vijeća izdvojio je Osmana Mehića koji je svjedočio u korist Odbrane. Kako je Maličbegović rekao, Mehić nije potvrdio navode Derlića i Halilovića u svom iskazu, zbog čega se promijenio kontekst priče.

Maličbegović je također naglasio da bi bilo opasno i ispod svih standarda osuditi Jukića na osnovu dokaza koje je priložilo Tužilaštvo. Iskazi Derlića i Halilovića u nekim dijelovima bili su kontradiktorni, a u nekim isuviše identični, te je Sudsko vijeće odlučilo primijeniti načelo da se u slučaju sumnje u krivnju donosi presuda u korist osumnjičenoga.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona teretilo je Jukića da je nečovječno postupao nad ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti Nerminom Halilovićem i Hajrudinom Derlićem, zatvorenim u ćeliji “šestica” u “Silosu” Nove trgovine u Žepču u augustu 1993. godine. U optužnici se navodi da je Haliloviću prijetio pištoljem stavljajući mu ga na glavu i u usta te pucajući bez metaka i pitajuću ga: “Otkud ti u ‘Zelenim beretkama’?”, i udarajući ga pištoljem.

Po drugoj tački optužnice, Jukić je pištoljem maltretirao, vrijeđao te šamarao Derlića. U optužnici podignutoj 25. februara 2021. godine se navodi da je zarobljenicima svojim postupcima Jukić prouzrokovao tešku tjelesnu bol i duševnu patnju.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

 

Ivona Kukić


This post is also available in: English