Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: U Pantićima zatekli mrtva tijela starijih mještana

20. Januara 2022.18:12
Na početku suđenja šestorici optuženih za zločine počinjene na području Zvornika, prvi svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su nakon napada u oktobru 1992. zatekli tijela ubijenih mještana u zaseoku Pantići.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Milenko Pantić kazao je da je bio na liniji kada je 8. oktobra 1992. dobio informaciju da je napadnut zaselak Pantići gdje je živio. Rekao je da su odmah krenuli u zaselak udaljen dva kilometra od linija.

“Kad smo došli, urađeno je što je urađeno”, prisjetio se svjedok, nabrajajući imena sedam mještana čija su tijela pronašli.

Kako je naveo, jedna od žrtava je bio muškarac koji je imao 90 godina a ostalo su bile žene, uglavnom starije dobi, među kojima i njegova 85-godišnja baba Cvija Pantić.

“Od šoka nisam mogao previše da razmatram… Od babe Cvije je ruka bila slomljena”, kazao je Pantić, dodajući da su neki članovi njegove porodice uspjeli da pobjegnu.

On je naveo da se čula pucnjava u daljini, a da su tijela odvezena traktorom. Kazao je da je Boško Lukić pričao da ga je komšija Hajrudin Hasanović dozivao da izađe, psujući mu majku. Potvrdio je da se pričalo kako je komšija Muradif spominjao da je u učestvovao Osmo Hasanović iz Šetića. Naveo je da zaselak Pantići pripada selu Šetići.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna, Mujić kao komandir, a Memić u svojstvu vojnog policajca.

Na pitanja Muminovićeve braniteljice Mirne Avdibegović, svjedok Pantić je potvrdio da je u Malešićima, gdje je bio angažovan u četi, bila komanda i magacin s municijom. Na pitanje braniteljice da li mu je poznato da je 1. juna 1992. iz Šetića, Klisa i drugih sela odvedeno više od 750 Bošnjaka, koji su ubijeni u Karakaju, svjedok je rekao da je čuo za to.

Svjedok Vlastimir Pantić kazao je da je bio na liniji kada je dotrčala jedna žena i rekla im za napad na Pantiće. On je naveo da su mu u selu bili ostali majka, otac i sin, te da su odmah krenuli.

Svjedok je izjavio da je, kada su došli, na njih zapucao jedan čovjek u uniformi, te da su uzvratili na vatru i da je pobjegao. Naveo je imena mrtvih mještana koje su pronašli, uključujući njegovog strica Mihajla koji je imao 90 godina.

Pantić je kazao da je pucano sa brda i da su uzvraćali na vatru. Dodao je da su odlučili da odvezu tijela i da je poslije pozvan da prisustvuje identifikaciji.

Svjedok je rekao da su njegove komšije bošnjačke nacionalnosti odvedene u junu, ali da oni nisu u tome učestvovali.

Prije saslušanja svjedoka pročitana je optužnica koja Muminovića, Muratovića, Omerovića, Mujića i Alića tereti po komandnoj odgovornosti da nisu spriječili ubistva i nečovječna djela, kao ni kaznili počinioce. Šestooptuženi Memić optužen je po individualnoj odgovornosti.

Na teret su im stavljena ubistva civila u zaseoku Pantići, kao i ubistva i zlostavljanje ratnih zarobljenika počinjena 1993. i 1994. godine. Tužilac Milanko Kajganić je u uvodnoj riječi kazao da će dokazati navode optužnice.

Odbrana Muminovića je rekla da spori navode optužnice i postojanje osnovane sumnje.

“Optužnica je nedorečena u postojanju navodne komandne odgovornosti, kao i u pogledu inkriminacija”, kazala je braniteljica Avdibegović.

Branilac Izet Baždarević je kazao da optuženi Muratović nije bio komandir čete koja je učestvovala u “tim radnjama”, te da stoga nije mogao spriječiti ni kazniti počinioce.

Odbrana Alića je ocijenila da nema elemenata komandne odgovornosti, dok je Memićev branilac Rusmir Karkin rekao da smatra da neće imati problema da negira navode optužnice isključivo kroz dokaze Tužilaštva.

Suđenje se nastavlja 10. februara.

 

Marija Taušan