Vijest

Haradinaj: Nije bilo “ništa novo” u dokumentaciji Specijalnog suda koja je procurila

12. Januara 2022.12:24
Zamjenik predsjednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj na suđenju u Haagu izjavio je da nije bilo ničeg novog u dokumentima iz predmeta ratnih zločina koji su procurili iz suda a koji su bili razlog za podizanje optužnice protiv njega.

This post is also available in: English

Nasim Haradinaj na današnjem ročištu. Foto: Screenshot/SVK.

Pred Specijalizovanim vijećima Kosova (SVK) u Haagu, Nasim Haradinaj je izjavio kako su informacije u dokumentima koje su procurile iz suda već bile poznate javnosti.

“Nije bilo ništa skriveno”, rekao je Haradinaj sudu.

On je istakao da su dokumenti SVK-a koji su bili dostavljeni u sjedište Udruženja 2020. godine sadržavali “ono o čemu se govorilo (u medijima) dva mjeseca ranije i nalikovali na nacrt optužnice protiv (bivšeg predsjednika Kosova Hashima) Thacija”.

Haradinaj je pred sudom naveo da je u dokumentima pročitao imena Thacija i optuženih bivših pripadnika OVK-a, kasnije visokih političara, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija. Oni su optuženi za ratne zločine. Izjavili su da nisu krivi po optužnici.

Haradinaj je naglasio da nikada u javnosti nije spomenuo nijedno drugo ime iz povjerljivih dokumenata.

Haradinaj i predsjednik Udruženja ratnih veterana OVK-a Hysni Gucati optuženi su za ometanje pravde i zastrašivanje svjedoka nakon što su dobili dokumente koji su sadržavali povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima iz predmeta Specijalnog suda protiv bivših pripadnika OVK-a, te pozvali medije da ih objave. Obojica su izjavili da nisu krivi.

Tokom svjedočenja Haradinaj je rekao da su on i Gucati opravdano dijelili dokumente medijima na nizu konferencija za štampu u Prištini radi transparentnosti. On je istakao da su činjenicama o dokumentima “manipulisali novinari, što nije naša odgovornost”.

Dodao je da nikada nije pokušao da kontaktira nijednog od svjedoka koji se spominju u dokumentima.

Prema njegovim riječima, da je htjelo, Specijalizovano tužilaštvo moglo je da zaustavi distribuciju dokumenata medijima jer su najave za press konferencije bile javne.

“Kao što smo vidjeli na dan hapšenja (Haradinaja i Gucatija), preko 50 naoružanih (oficira), maskiranih i nemaskiranih, s dugim cijevima i snajperima, imalo je kapacitet da uzmu (dokumente) i niko ih ne bi zaustavio, jer ih mi nikada nismo sprečavali da uzmu dokumentaciju”, kazao je Haradinaj.

U svojoj uvodnoj riječi tužiteljica Valeria Boliqi istakla je da su 6. septembra 2020. neke kutije ostavljene u hodniku kancelarije Udruženja ratnih veterana OVK-a u Prištini.

U kutijama su bili spisi predmeta sa imenima i ličnim podacima potencijalnih svjedoka u istragama za ratne zločine Specijalnog suda.

Gucati i Haradinaj potom su održali tri konferencije za medije, na kojima su otkrili povjerljive podatke iz dosjea i identifikovali “detalje određenih (potencijalnih) svjedoka”, tvrdi Tužilaštvo.

SVK su osnovana pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, kako bi sudili zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu 1998.–2000. Oni su dio kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodni personal. Ipak, Albanci na Kosovu smatraju Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Inače, zaštita svjedoka bila je ključni problem SVK-a nakon što je na prethodnim suđenjima komandantima OVK-a vršen pritisak na svjedoke.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English