Suđenje

Bastah Predrag: Suđenje za zločine u Vlasenici opet odgođeno zbog najnovijeg zahtjeva optuženog

11. Januara 2022.11:19
Suđenje Predragu Bastahu za zločine počinjene u Vlasenici ponovo je odgođeno zbog najnovijeg zahtjeva optuženog za izmjenu branioca.
Predrag Bastah
Predrag Bastah. Foto: Sud BiH

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjeve za razrješenje branioca po službenoj dužnosti, kao i za izuzeće predsjedavajućeg Vijeća, Bastah je na današnjem ročištu zatražio da izabere branioca kojeg će sam plaćati.

Bilo je planirano da u nastavku suđenja optuženi svjedoči u svoju korist, kao i da budu uvedeni materijalni dokazi Odbrane, ali je Bastah insistirao na pitanju branioca. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je kazao da tom zahtjevu neće biti udovoljeno s obzirom da je neosnovan i da branilac Izet Baždarević korektno obavlja svoj posao.

“Ako mi to ne date, onda ću ja privatnog branioca, kojeg ću sam plaćati”, rekao je Bastah.

Božić je suđenje odgodio za 25. januar, navodeći da optuženi ima vremena do tada da izabere branioca. On je istakao da Baždarević neće biti razriješen i da će ostati na toj dužnosti ukoliko se ne pojavi drugi branilac.

Bastah je ranije tražio i izuzeće tužiteljice Sanje Jukić, kao i predsjedavajućeg Božića. Ovi zahtjevi su odbijeni.

“Sve što ste radili i radite jeste s ciljem opstrukcije i odugovlačenja postupka”, kazao je Božić.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Prema optužnici, počinio je zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

 

Marija Taušan