Suđenje

Alešević: Izricanje presude za zločine u Bužimu zakazano za idući mjesec

10. Januara 2022.14:35
Nakon što je Odbrana iznijela završnu riječ i zatražila oslobađajuću presudu za Mehmeda Aleševića, optuženog za zločine počinjene u Bužimu, izricanje presude je zakazano za 14. februar.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Sulejman Kadić, branilac optuženog Aleševića, rekao je kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije imalo dovoljno kvalitetne dokaze u toku cijelog procesa da bi se donijela osuđujuća presuda.

Kadić je objasnio kako se u optužnici prvo navodilo da je Alešević “komandant sabirnog centra”, da bi se u toku procesa utvrdilo da on nije bio komandant, te je Tužilaštvo izmijenilo optužnicu.

Kako je dodao, u toku postupka je utvrđeno da Alešević nije imao nikakve veze s ključevima, te da su ključevi koji su se koristili “bili dostupni svim čuvarima sabirnog centra i svi su mogli da dođu do tih ključeva”.

Prošlo je mnogo vremena od događaja da bi svjedoci bili pouzdani, kazao je Kadić, dodavši da je optuženi bolestan te je zbog toga i penzionisan.

“Porodičan čovjek, otac maloljetnog djeteta. Nije dolazio u sukob sa zakonom”, rekao je Kadić.

Izricanje prvostepene presude je zakazano za 14. februar.