Suđenje

Bastah: Sud odbio zahtjeve optuženog za izuzeće branioca i predsjedavajućeg Vijeća

4. Januara 2022.11:57
Na suđenju Predragu Bastahu za zločine počinjene u Vlasenici, Sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev optuženog za izuzeće njegovog branioca Izeta Baždarevića.

Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Optuženi Bastah je na današnjem ročištu zatražio izuzeće branioca Baždarevića govoreći, između ostalog, da branilac nikada nije podnio zahtjev za izuzeće tužiteljice, koja “krši ljudska prava”, kao i da mu se ne može suditi za isto djelo dva puta.

Bastah je dodao da traži od Suda da mu se dostavi spisak branilaca koji će ga zastupati po službenoj dužnosti.

Branilac Baždarević je kazao da je uvijek imao korektan odnos sa optuženim, koji ima stav da se on, kao njegov branilac, svrstao na stranu tužiteljice.

“Ja prihvatam da mu se izabere drugi branilac”, rekao je Baždarević i dodao da je njegov branjenik tražio da on podnese prijavu protiv tužiteljice, što je on odbio.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da se, zbog navedenih razloga optuženog, branilac ne može razriješiti.

“To govori da vi ovo radite kako biste postupak odugovlačili i degradirali”, kazao je Božić, dodavši da Sud odbija prijedlog za izuzeće Baždarevića, da nema nikakvih dokaza da branilac zloupotrebljava svoje dužnosti te da Sud nije našao da radi nešto protiv optuženog.

Optuženi Bastah je rekao da poštuje odluku Suda, dodavši da je njegov branilac star te da ne može mnogo da postigne u ovom predmetu, koji “nije običan”.

On je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Prema optužnici, počinio je zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Sudija Božić je pozvao Bastaha da svjedoči u svoju korist, kako je za danas bilo i planirano, što je optuženi odbio.

“Ja želim da svjedočim uz odobrenje branioca”, kazao je Bastah, dodavši da je on svog branioca razriješio dužnosti te da on nema više branioca.

Sudija Božić je naveo da ukoliko optuženi i na sljedećem ročištu odbije da svjedoči, Odbrana će u tom slučaju završiti sa svojim dokaznim postupkom, što će značiti da je optuženi odustao i od svojih materijalnih dokaza, koji su predviđeni da se izvedu nakon njegovog svjedočenja.

Baždarević je rekao da je Sud odbio veliki dio dokaza Odbrane te je iznio molbu optuženog da se ponovo saslušaju svjedoci Abdurahman Kurijak i S-1, što je Sud odbio.

“Dokazali bismo neke relevantne činjenice (…) Sve ono što je bilo eventualno sporno”, kazao je Baždarević.

Sudija Božić je rekao i da je Sudsko vijeće odbacilo zahtjev za izuzeće njega kao predsjedavajućeg.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. januar.

 

Aida Trepanić