Vijest

BIRN pokreće bazu za mapiranje mržnje u BiH

30. Decembra 2021.11:02
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokreće bazu podataka “Mapiranje mržnje” o govoru mržnje i diskriminatornom govoru, negiranju genocida i drugih ratnih zločina te incidentima u kojima se izaziva mržnja ili negiraju ratni zločini.

This post is also available in: English


Ilustracija: BIRN BiH

“Mapiranje mržnje” sadrži izjave koje su prema posebno izrađenoj BIRN-ovoj metodologiji okarakterisane kao govor mržnje, diskriminatorni govor i negiranje genocida i drugih zločina. Kroz medijski monitoring podaci se redovno osvježavaju i unose od početka oktobra 2021. godine.

Baza sadržava i incidente motivisane mržnjom, o čemu novinari prikupljaju podatke iz medija i društvenih mreža.

Kroz svoje tekstove i istraživanja o ekstremnim i krajnje desničarskim skupinama u BiH, novinari BIRN-a primijetili su rast narativa i incidenata povezanih sa mržnjom, kaže izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić.

“Primijetili smo da se njihovi narativi sve više vezuju za dnevno-politička dešavanja i da se politička mržnja preliva u bosanskohercegovačku stvarnost i svakodnevnicu. Nadamo se da će ova baza pokazati opasnosti narativa mržnje i negiranja zločina i sve posljedice koje ta mržnja ostavlja na najugroženije dijelove društva u BiH”, kaže Džidić.

Trenutno je kroz bazu zabilježeno najviše incidenata grafita ili murala koji veličaju osuđene ratne zločince, kao i skrnavljenja spomen ili vjerskih obilježja, o čemu je i BIRN BiH ranije izvještavao u više navrata.

BIRN-ova analiza objava na Twitteru je pokazala kako su primjeri negiranja genocida u Srebrenici smanjeni nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko naložio dopune zakona kojima se kriminalizira osporavanje ili glorificiranje genocida i ratnih zločina.

Sa druge strane, primjetan je sve veći broj murala i grafita kojima se veličaju osobe osuđene za ratne zločine koje opštine ne uklanjaju, što otežava život povratnicima u ova mjesta.

BIRN podatke prikuplja od početka oktobra ove godine a baza “Mapiranje mržnje” će monitoring raditi do izbora u oktobru naredne godine kako bismo pokazali i uticaj koji predizborni narativi imaju na širenje mržnje u BiH.

Baza će sadržavati izjave političara kojima se promoviše govor mržnje ili diskriminatorni govor, kojim se negiraju ili umanjuju zločini i veličaju osuđeni ratni zločinci.

BIRN BiH će tokom projekta izvještavati o govoru mržnje ali i incidentima iz mržnje, te istraživati njihove pojave i posljedice te kako pravosuđe reaguje na kršenja zakona u vezi sa mržnjom. Uz OSCE-ov “Monitor mržnje”, BIRN BiH se nada da će ova baza podataka pružiti uvid u trendove, pojavnosti i efekte širenja mržnje u BiH te potaknuti sveobuhvatnije i brže procesuiranje ovih krivičnih djela kako bi se smanjila mržnja u javnom prostoru.

Projekat “Mapiranje mržnje” finansira Vlada Kraljevine Holandije kroz sredstva MATRA – Regionalni program vladavine prava.

Bazu možete pratiti na linku mapiranjemrznje.detektor.ba te putem Twitter i Facebook haštagova #MapiranjeMržnje.

Lamija Grebo


This post is also available in: English