Suđenje

Avdičević i ostali: Tužilaštvo traži mjere zabrane za Hadžajlića

29. Decembra 2021.11:58
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta i putovanja Ahmedu Hadžajliću, optuženom za zločine počinjene na području Teočaka.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Odbrana se protivila određivanju mjera ističući da optuženi živi i radi u Švajcarskoj i da se do sada odazivao pozivima Tužilaštva.

Tužilac Adis Nuspahić je zatražio da se Hadžajliću zabrani napuštanje grada Tuzle, kao i da mu se oduzmu putne isprave s ciljem onemogućavanja putovanja. Tužilac je predao pasoš i ličnu kartu Švajcarske koji su oduzeti od Hadžajlića.

Odbrana je navela da je Hadžajlić odazivanjem na pozive Tužilaštva pokazao namjeru da učestvuje u ovom postupku.

“Odazvao se na prvi poziv koji je dobio iz Tužilaštva, dogovorio termin i odazvao se… što pokazuje da nema namjeru pobjeći”, kazao je branilac Almir Šindrić.

On je predložio da se, umjesto predloženih mjera, odredi javljanje optuženog određenom organu.

Hadžajlić je rekao da bi mu se zabranom putovanja stvorili finansijski problemi, jer je stalno zaposlen u Švajcarskoj, kao i da u januaru ima zakazne zdravstvene preglede.

Tužilaštvo je prošle sedmice podiglo optužnicu protiv Hadžajlića, kao i Dževada Avdičevića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića, za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine. 

Oni su optuženi, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) s područja Teočaka, za zlostavljanje, premlaćivanje i ubistva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Marija Taušan