Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Čuo da je jedan od zarobljenika preminuo

27. Decembra 2021.11:57
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je radio u zgradi gdje su u podrumu bili ratni zarobljenici, koji su vođeni na ispitivanje od kada su u Zavod za osiguranje imovine i lica (ZOIL) došli Himzo Selimović i Mehmed Dobrača.


Ćamil Ramić i ostali Foto: Sud BiH

Omer Šundić je izjavio kako je 1992. godine bio angažovan u Teritorijalnoj odbrani (TO) u Goraždu, nakon čega je u septembru ili oktobru prebačen u jedinicu Vojne policije.

Šundić je objasnio kako zna po pričama kolega da je Salko Osmanspahić bio komandir Vojne policije, a nakon njega je došao Šuhret Mehmetspahić, kojem je, prema njegovom mišljenju, zamjenik bio Ramiz Mićivoda, njegov komadir u Interventnom vodu.

Na upit Tužilaštva, ko je Mehmetspahiću bio nadređeni, svjedok nije mogao da se sjeti, nakon čega mu je predočen iskaz iz 2018. godine, kada je rekao da je Mehmetspahiću nadređeni bio pomoćnik komandanta za bezbjednost. On je na današnjem ročištu objasnio da je na toj funkciji bio Emin Imamović, a da je kasnije došao Himzo Selimović.

Šundić je objasnio da se Vojna policija nalazila u zgradi ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica), te da su se u istoj zgradi nalazili ratni zarobljenici, kojih je bilo između 20 i 30.

“Oni su bili u podrumskim prostorijama zatvoreni”, kazao je svjedok, dodavši da je poznavao Miću Obradovića, jednog od zarobljenika.

“Viđao sam ga onako, kad ih izvedu u šetnju”, rekao je svjedok.

Šundić je kazao da je čuo da je jedan od zarobljenika preminuo, te misli da je bio Crnogorac iz Nikšića.

Na upit tužiteljice Marijane Čobović da li je svjedoku poznato da su zarobljenici izvođeni na ispitivanje, svjedok je odgovorio da jeste, te objasnio da su ispitivanja vršena na spratu.

Kako je rekla tužiteljica, u ranijem iskazu Šundić je kazao da su nakon dolaska Himze Selimovića i Mehmeda Dobrače u zgradu zarobljenici izvođeni na ispitivanje, što je svjedok danas potvrdio.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu optužen je i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Na upit advokata Slaviše Prodanovića da li mu je poznato da je dolazio “Crveni krst” i da su svi zarobljenici registrovani, svjedok je odgovorio da jeste, te dodao da nakon registracije zarobljenike niko nije dirao i nije bilo ispitivanja.

Na upit Odbrane šta može reći za optužene Himzu Selimovića i Mehmeda Dobraču, svjedok je kazao da se Selimović ponašao “stvarno ljudski“, te da nikada nije prošao a da se nije pozdravio i upitao da li im nešto treba, i da je svjedoku nekoliko puta ostavio i cigare.

Šundić je za optuženog Dobraču rekao da ga nije poznavao dobro, da su se pozdravljali, ali da je “kao čovjek djelovao onako konkretan, dobar”.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. januar 2022. godine.