Vijest

Disciplinski postupak protiv kantonalne tužiteljice iz Sarajeva krajem januara

27. Decembra 2021.13:15
Disciplinski postupak protiv Mone Meršnik, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, po tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, počet će 26. januara 2022. godine, odlučeno je na pripremnom ročištu.

Tužilaštvo KS. Foto: BIRN BiH.

Kako je pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, Meršnik se tereti da je, postupajući u predmetu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, propustila da u periodu od pet godina donese odluku u odnosu na Aziza Gašija, s obzirom da je nakon naredbe o neprovođenju istrage, odlukom glavne tužiteljice, predmet vraćen na ponovni postupak.

Prema riječima tužiteljice Hasanović, predmet protiv Gašija je spojen s predmetom protiv Samira Hodžića, koji je nastavio da se vodi, dok u odnosu na Gašija nije donesena odluka.

Tužena Meršnik je rekla da ostaje kod pisanog odgovora koji je prethodno dostavila, dodavši da samo činjenično stanje ove tužbe ne može ukazivati na nemar ili nepažnju.

Tužiteljica Hasanović je najavila da će uložiti 29 materijalnih dokaza, među kojima su i TCMS detalji o predmetu, naredba o nesprovođenju istrage iz 2016. godine, obavijest oštećenom Hodžiću, zapisnik o saslušanju svjedoka iz 2016., te dopisi koji se, kako je kazala, odnose na hronologiju postupanja u ovom disciplinskom predmetu.

Meršnik je rekla da dokazi UDT-a potvrđuju njene navode te da je odlukom glavne tužiteljice spojen spis koji nije trebao biti spojen.

Meršnik je najavila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i dopis glavne tužiteljice i zamjenice glavne tužiteljice upućen tuženoj kao postupajućoj tužiteljici u kojem se obavještava da je dužna postupati po nalogu zamjenice glavne tužiteljice iz 2017. godine, te odgovor u kom ona iznosi neslaganje s glavnom tužiteljicom.

Dodala je da se ne protivi dokazima UDT-a te da je svoje dokaze dostavila uz odgovor na tužbu.

Predsjednica disciplinske komisije Željka Radović je kazala da komisija prihvata sve dokaze UDT-a i tužene koji će biti obrazloženi 26. januara.

Aida Trepanić Hebib