Suđenje

Pušonja: Zbog bolesti optuženog odgođeno suđenje za zločine u Han-Pijesku

23. Decembra 2021.15:42
Suđenje Anđelku Pušonji, koji se tereti za ratni zločin počinjen na području Han-Pijeska, odnosno ubistvo jednog djeteta i ranjavanje jedne osobe 1992. godine, odgođeno je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu zbog zdravstvenog stanja optuženog, koji nije pristupio ročištu.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: Okružni sud u Istočnom Sarajevu

Sutkinja Veselinka Ivanović je kazala da je Odbrana dostavila Sudu zahtjev za odlaganje zbog bolesti optuženog, koji nije u mogućnosti pristupiti ročištu, te medicinsku dokumentaciju.

Braniteljica Nada Mandić je navela da ju je optuženi upoznao sa zdravstvenim stanjem putem telefona te da joj je dostavio medicinski nalaz, dodavši da je kontaktirala svjedoka koji je danas trebao biti saslušan, i rekla mu da ne pristupa ročištu.

Sutkinja Ivanović je dodala da će Sud tražiti mišljenje ljekara koji je vještačio nalaze optuženog.

Optužnica tereti Anđelka Pušonju da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), lišio života jedno dijete i teško ranio jednu civilnu osobu.

Prema navodima optužnice, on je 15. augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz (općina Han-Pijesak), naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja. Kako se navodi, dok su P. Z. i P. S., sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju, pokušavali da pobjegnu iz kuće kroz prozor, on je pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., od koje povrede je preminulo, a P. Z. nanio tjelesne povrede sa tri projektila u području lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je optužnicu protiv Pušonje podiglo prije tri godine. Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu 29. maja 2017. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. januar 2022. godine, kada je planirano saslušanje svjedoka Odbrane te čitanje materijalnih dokaza.

 

Aida Trepanić