Vijest

Tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zbog primanja 2.800 eura

22. Decembra 2021.12:30
U ponovljenom postupku, Općinski sud u Sarajevu osudio je na tri godine zatvora tužioca Idriza Begića za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Begić je proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine, od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

“Čime je počinio krivično djelo ‘prisvajanje naknade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem’”, rekla je sutkinja Ajla Papović-Mujan.

Čitajući presudu, sutkinja je navela kako je Begić primio nagradu u novcu koji mu je sukcesivno donosio Džakulić, navodeći da je posrednik prvi iznos od 1.000 eura predao 1. novembra 2016. godine, a drugi nakon izjašnjenja o krivnji Hodžića.

“U zadnjem razgovoru su se dogovorili da Salkan Džakulić dođe kod njega u kancelariju, što je isti i učinio, te je tom prilikom preuzeo i preostali iznos od 1.800 eura, na koji način je pribavio imovinsku korist u iznosu od 2.800 eura, a od kojeg iznosa je dio pronađen i privremeno oduzet iznos od 1.800 eura”, kazala je Papović-Mujan.

Prema presudi, Begić je posredniku rekao da Hodžić sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Begiću će u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, te će biti oslobođen troškova krivičnog postupka.

Sutkinja je kazala da je kazna u zakonom predviđenom okviru, odnosno da je za navedeno djelo previđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Azra Husarić Omerović