Suđenje

Radić i ostali: Svjedok od poznanika čuo da je optuženi ubio Ibru Selimovića

22. Decembra 2021.14:42
U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Zvornika, svjedok je ispričao da mu je poznanik u više navrata rekao kako je optuženi Vlado Tošanov, prilikom napada na selo Jusiće, ubio Ibru Selimovića.
Pero Radić i drugi
Pero Radić i ostali. Foto: Sud Bosne i Hercegovine

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Admir Latifović prisjetio se proljeća 1992. godine u selu Jusići, u kojem je, kako je kazao, u to vrijeme vladala napeta situacija, zbog koje je s porodicom otišao kod punca u Sapnu, dok su njegovi roditelji ostali.

“Otac me je zvao da se vratim, i kad sam se vratio, situacija je bila ista, napeta, a iz okolnih sela se često pucalo u zrak. U Sapnu sam opet otišao, mislim, u aprilu, a onda sam u maju došao po oca. On mi je rekao da nas neće dirati nakon što sam mu kazao da trebamo bježati i da ovdje ‘nema hljeba’”, ispričao je Latifović tužiteljici Zorici Đurđević.

On je tvrdio da mu je prilikom posjete ocu u maju od drugih ljudi dato do znanja da mora ići u Malešiće na ispitivanje o tome gdje je bio. Kako je ispričao, na ispitivanje nije otišao, već se ponovo vratio u Sapnu, a potom 27. maja opet po oca.

“Počele su padati granate po Jusićima i Selimovićima. Vidio sam tenkove, bljeske, dim i prašinu, a poslije je počelo da gori. Trajalo je cijelu vječnost i onda sam se vratio u Sapnu”, kazao je svjedok, koji se nakon toga počeo raspitivati za očevu sudbinu.

“Hata Hasanović mi je nakon 20-ak dana rekla da ga je vidjela u bijeloj košulji i da je vidjela Vladu Tošanova i jednog oficira. Taj oficir je pitao mog oca za mog amidžu i on je odgovorio da ne zna gdje je. Hata mi je rekla da je čula kako je oficir kazao: ‘Znat ćeš kad ti budemo vadili oči’”, izjavio je Latifović, dodavši kako Vlado Tošanov “sto posto zna” šta je bilo “jer je bio u blizini”.

Tijelo njegovog oca pronađeno je u masovnoj grobnici, rekao je.

Svjedok je kazao kako je čuo priču da su neki mještani bili zatvoreni u školi, a da su neki pobijeni. On je naveo kako mu je poznanik Hajrudin u više navrata ispričao da je Vlado Tošanov ubio Ibru Selimovića.

Vlado Ristanović zvani Tošanov, Pero Radić zvani Jarac, Božo Vidović, Petko Tomić zvani Gavran i Crni gavran te Branko Studen terete se za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Dejan Bogdanović, branilac prvooptuženog Pere Radića, pitao je svjedoka da li je neko došao po njega prilikom majske posjete Jusićima da ga vodi na ispitivanje, na što je Latifović odgovorio da nije.

Na upit Radeta Borića koji brani Branka Studena, svjedok je rekao kako je vidio jedan tenk, ali ne i kako djeluje.

“Čuo sam odjek”, kazao je svjedok dodavši kako je služio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) i da je cijeli rat bio u BiH i da zna kako koje oružje zvuči.

Na upit Miloša Perića, advokata petooptuženog Vlade Ristanovića, Latifović je odgovorio da s mjesta odakle je posmatrao Jusiće 27. maja 1992. godine nije mogao razaznati lica, na šta je svjedok odgovorio negativno. U unakrsnom ispitivanju on je potvrdio da su saznanja koja ima došla isključivo od drugih ljudi, kao i da mu Hata Hasanović nije rekla da je Ristanović bilo šta poduzimao kada ga je vidjela s nepoznatim oficirom i njegovim ocem.

Na pitanje da li je poznanik Hajrudin vidio kako Ibro Selimović pada nakon što ga je Ristanović navodno ubio, svjedok je kazao kako je “Hajro vidio da Vlado trči i puca prema štali i nije vidio kako Ibro pada”.

Nastavak suđenja je planiran za 12. januar 2022. godine.

 

Irvin Pekmez