Suđenje

Kajdić Sabahudin: Izricanje presude za zločine u Prijedoru zakazano za 19. januar

22. Decembra 2021.16:53
Odbrana Sabahudina Kajdića zatražila je od Suda Bosne i Hercegovine da ga oslobodi optužbi za zločine u Prijedoru jer smatra da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije van svake razumne sumnje dokazalo da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret, kao niti postojanje djela.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Optužnica tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

U nastavku završne riječi, advokat Saša Dakić izjavio je, između ostalog, da je svjedokinja Sunita Krupić rekla kako su Saida Pašića i Ishaka Čirkića odveli Boško Mudrinić i Sabahudin Kajdić, dok ranije u iskazu datom 2019. godine nije to spomenula, napomenuvši da je pojasnila da je niko nije pitao za to.

Odbrana je kazala da svjedoci po ovom pitanju daju odgovore kao da su išli na edukacije šta trebaju reći kad Odbrana kaže da postoje razlike u iskazima.

“Odbrana smatra da je Sunita Krupić u istrazi pitana ko je odveo Saida Pašića i Ishaka Čirkića, ali da nije znala ko ih je odveo, zato to ne stoji u iskazu”, rekao je Dakić.

Prema njegovim riječima, Haseba Pašić, majka ubijenog Saida, u iskazu je navela da je o odvođenju njenog sina saznala od svjedokinje S-1, međutim dalje u iskazu proizilazi da joj nije rekla S-1, već Enisa Delkić, koja joj je tom prilikom kazala “da ne zna imena i prezimena vojnika koji su odveli njenog sina”.

Iz samih iskaza svjedoka proizilazi nesaglasnost i kontradiktornost po pitanju izvođenja Pašića i Čirkića, naveo je Dakić, dodavši da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo djela za koja se optuženi tereti u ovoj tački.

Odbrana smatra i da nije dokazana tačka iz optužnice prema kojoj su Fadili Kurtović i njenim sinovima nanesene teške fizičke i psihičke boli, podsjećajući da nijedan od saslušanih svjedoka nije potvrdio niti mogao potvrditi da je optuženi Kajdić sudjelovao u nanošenju fizičkih i psihičkih boli civilima.

“Odbrana želi da istakne da iskazi sva četiri svjedoka koja su saslušana na ovu tačku nisu saglasna, odnosno da su u kontradiktornosti”, rekao je Dakić.

U odnosu na premlaćivanje Mirsada Grozdanića, Tužilaštvo je saslušalo dva svjedoka, Hajriju Grozdanić i Mirsada Grozdanića, kazao je branilac, navodeći kako je oštećeni Grozdanić tokom svjedočenja izjavio da je poznavao Sabahudina Kajdića jer je radio s njim, ali da ga u sudnici nije mogao prepoznati. Svjedok je tom prilikom rekao da se ta osoba ne nalazi u sudnici, dodao je Dakić.

On smatra da se ni svjedocima koji su govorili o povredama Sakiba Kedića ne može pokloniti vjera.

Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo postojanje krivičnog djela koje se optuženom stavlja na teret, kazao je Dakić, te predložio Sudskom vijeću da donese oslobađajuću presudu.

Presuda je zakazana za 19. januar 2022. godine.