Suđenje

Rizvanović i ostali: Svjedok nije smio da gleda u tijela

21. Decembra 2021.16:39
Na suđenju za zločin počinjen na području Brčkog, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su skupljali tijela srpskih vojnika u selu Boderište.

Admir Rizvanović i drugi. Foto: Sud BiH

Ismet Joha kazao je da bio šef u radnom vodu i da mu je, na dan kada je bio napad na Boderište, vojni policajac rekao da okupi desetak ljudi. Naveo je da su otišli u Boderište i da im je kazano da trebaju pokupiti tijela srpskih vojnika.

Svjedok je rekao da su neki otišli da rade na rovovima, a da je on sa još trojicom pokupio 13 tijela.

“Leševi su bili kod kućice, šest-sedam po putu, po kanalu, stotinjak metara od kuće… Nisam smio gledati. Ja sam čuo da nekom fali glava”, prisjetio se Joha.

On je dodao da je prepoznao izvjesnog Cvijetina, koji je kao zarobljenik kopao rovove, a dan ranije je otišao na razmjenu.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Navodi se da su trojica pripadnika Interventne jedinice u akciji bili pretpočinjeni 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da su Pljakić i Fazlović bili na poprištu i da nisu preduzeli mjere.

Na pitanja Pljakićevog branioca Mirsada Islamovića, svjedok je potvrdio da je radni vod u kojem je bio angažovan bio pri 108. brigadi HVO-a, gdje je bio i vojni policajac koji ga je pozvao, kao i vojnici koji su ih dočekali u selu.

Ljubo Nakić ispričao je kako je Ismet Joha došao po njega i njegove rođake u Zoviku da idu u Boderište. Kazao je da ih je u selo poveo jedan vojnik, koji je pričao da je bilo dejstava i da ima poginulih. Kako je naveo, prošli su pored jednog od tijela i otišli da kopaju tranšeje.

Svjedok je naveo da su Joha i drugi otišli da pokupe tijela. Kad su se vratili, kako je rekao, kazali su da su to završili, a jedan od njih je naveo da je uzeo sat od jednog vojnika, te da su pronašli i cigarete. Nakić je rekao da je kasnije u Zoviku čuo priče o dešavanjima u Boderištu.

“Bile su priče da su dva vojnika zaklana i da su to uradili Rašid Gušo i Talon”, kazao je Nakić.

Na današnje ročište bio je pristupio i vještak grafolog Ismet Katana, ali je vraćen nakon prigovora Odbrane na zakonitost. Braniteljica Lejla Čović je rekla da Odbranama nije dostavljen vještačeni rukopis Redžepa Zejnilovića, koji je on ostavio tužiocu prije smrti a koji nije predložen u dokazima.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da je taj dokaz predložen, ali se ispostavilo da je predložen u optužnici iz 2019., ali ne i u uređenoj iz 2020., po kojoj se radi. Sarajlić je rekao da će rukopis predložiti u dodatnim dokazima, na šta mu je Vijeće kazalo da ne može saslušati vještaka prije nego što Sud eventualno to prihvati kao dodatni dokaz.

Sudije su skrenule pažnju tužiocu da se zna šta su dodatni dokazi i da ne može na taj način nadoknađivati propuste. Sarajlić je na kraju rekao da odustaje od ovog dokaza.

Nastavak suđenja je 11. januara.

 

Marija Taušan