Suđenje

Đurković: Smrt supruga u Tursunovom Brdu

21. Decembra 2021.15:52
Na suđenju Ratku Đurkoviću, optuženom za zločine počinjene na području Ugljevika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričala kako je njen muž ubijen u selu Tursunovo Brdo.

Ratko Đurković
Ratko Đurković. Foto: Sud BiH

Hamša Omerović je rekla kako je početkom rata živjela u Tursunovom Brdu sa suprugom Azemom i njihovim sinom. U julu je njen suprug, kako je pojasnila, odveo nju i sina u susjedno selo Bilaliće, te se vratio kući. Narednog dana je došao da ih posjeti, te se ponovo vratio kući, rekavši da ide pustiti stoku iz štala i da će se vratiti.

“Međutim, on se više nije vratio. Kad je pucnjava počela, naši su se razbježali. (…) Prošli su pored njega, vidjeli su ga ispred kuće u sjedećem položaju. Rafal ga presjekao”, kazala je svjedokinja, dodavši da se to dešavalo narednog dana i da je u popodnevnim satima čula za suprugovu smrt.

Također je navela da je saznala kako je njegovo tijelo izgorjelo uz njihovu kuću, koja je bila zapaljena. U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je rekla da je od “vojske koja je pobjegla” saznala okolnosti suprugovog stradanja.

Omerović je kazala i da je njen suprug ukopan nakon razmjene tijela.

Na upit Tužilaštva da li traži naknadu štete zbog njegovog stradanja, svjedokinja je kroz suze odgovorila da joj ne treba ništa.

Omerović je svjedočila na suđenju Ratku Đurkoviću, koji je optužen u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS-a za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). S njim je bio optužen i nekadašnji komandant Prve majevičke brigade Radomir Nedić, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Na ovom ročištu vještak medicinske struke Zdenko Cihlarž je potvrdio da je u maju 1997. godine radio sudsko-medicinsku ekspertizu za posmrtne ostatke jedne osobe, te da je zaključeno kako je uzrok smrti “razorenje glave”, a karakter smrti “najvjerovatnije ubilačkog porijekla”.

Prema Cihlaržu, izvršena je identifikacija klasičnom metodom te je ustanovljeno da se radi o Ajši Zehić.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještak je kazao da je bilo nemoguće odrediti vrijeme smrti, kao i da oštećenja nisu mogla nastati od tvrdog predmeta, pojasnivši da su defekti koji su pronađeni na posmrtnim ostacima karakteristični za strijelnu povredu.

Suđenje će se nastaviti 4. januara 2022. godine.

Lamija Grebo