Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljenici u Huremima preko Drine

20. Decembra 2021.14:28
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako su, u kuću gdje se nalazila Vojna policija, dovedena četvorica zarobljenih srpskih vojnika, koji su izgledali iscrpljeno.


Ramić Ćamil i ostali Izvor: Sud BiH

Mustafa Jašarević je rekao da je 1992. godine bio vojno angažovan u Prvoj višegradskoj brigadi i da mu je komandant bio Sejdić. Kazao je da je radio kao kuhar u jednoj kući koja se nalazila u Huremima preko Drine. Kuhinja je, prema njegovim riječima, bila na spratu, a u prizemlju je bila Vojna policija, gdje su bili smješteni i zarobljenici. Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović ko je bio nadređeni, on je odgovorio da je to bio Ćamil Ramić, “koji je preko dana dolazio u tu kuću”, rekavši da ga je znao odranije kao komandanta Teritorijalne odbrane (TO).

Svjedok je ispričao kako su jedne prilike u tu kuću dovedena četvorica zarobljenika. Nakon što ga je tužiteljica podsjetila na iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH u novembru 2018. godine, on je potvrdio da su dovedeni Mićo Obradović, Brano Šimšić, Slobodan Tanasković, a imena četvrtog zarobljenika nije se mogao sjetiti. Rekao je da je zarobljenike viđao kada su dolazili da jedu. Ispričao je kako su jedno vrijeme u pratnji Vojne policije dolazili svi, a da četvrti, kome nije znao ime, “više nije dolazio”, te da su izgledali iscrpljeno.

“Za tog četvrtog sam čuo da je podlegao u prostoriji gdje su bili zatvoreni, ali nisam znao pod kojim okolnostima”, pročitala je tužiteljica njegovu izjavu koju je dao Tužilaštvu BiH 2018. godine. On je tada kazao, kako je pročitano, i da “pretpostavlja da ih je Ramić lično ispitivao, jer je on bio glavni”.

Svjedok je potvrdio da se na iskazu iz istrage nalazi njegov potpis.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu optužen je i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, optuženi su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Na pitanje Vasvije Vidović odakle zna da je Ćamil Ramić bio komandir, Jašarević je odgovorio: “Tako su ga zvali, tako sam čuo.”

“Nije vam niko od ostalih rekao da je on komandovao Vojnom policijom?”, upitala je Vidović.

“Svi su pričali, ‘načelnik’. Ja sam rekao kako ga zovu”, odgovorio je Jašarević. On je na dodatna pitanja braniteljice Vidović odgovorio kako nema stručna saznanja o nadređenosti Vojne policije.

Tužiteljica Čobović je pitala Jašarevića da li je Ramić izdavao naređenja Vojnoj policiji, na šta je on potvrdno odgovorio.

“Šta ste čuli?”, pitala ga je.

“Idi tu i tu, dovedi tog i tog, pobjegao je s linije”, odgovorio je Jašarević.

Suđenje će biti nastavljeno 27. decembra.

 

Jasmin Begić