Suđenje

Kuzmanović i ostali: Bivši policajac gledao napad na selo Ranković

20. Decembra 2021.14:29
Na suđenju Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, optuženim za ratne zločine počinjene na području Teslića 1992. godine – koje je formalno počelo iznova zbog promjene člana Vijeća – o napadu na selo Ranković svjedočio je bivši policajac.
Kuzmanović i ostali pred Sudom BiH. Foto: Screenshot/Sud BiH

Svjedok Tužilaštva BiH Simeon Jorgić bio je policajac u Tesliću 1992. godine. Na upit tužiteljice Enise Adrović, Jorgić je kazao da je u Tesliću bilo privođenja nakon što su u grad došle “Miće”, čiji su pripadnici bili obučeni u vojne uniforme.

Svjedok je rekao da nije znao zašto su ljudi privođeni i saslušavani u stanici policije, a nakon što mu je predočen iskaz iz 2014. godine, on je dodao da su civili koji su bili privođeni također i premlaćivani.

“Jednom kad smo dovedeni pred stanicu, čuli smo vrisku, ne znam ko je vrištao. Ja sam se sakrio. (…) Mi smo bježali od tih saslušanja, nismo htjeli da budemo dio toga. Vidio sam kroz prozor da su u pritvorskoj jedinici bili civili”, kazao je svjedok, nakon što je prethodno pročitan dio njegovog iskaza iz istrage.

Na upit Tužilaštva, svjedok je ispričao kako je kombijem jedne prilike prebačen iz grada na Memić-Brdo, gdje je vidio napad na selo Ranković.

“Policija je tu pucala frontalno u pravcu sela. Jedan Zdravko mi je rekao da se sklonim i da čuvam glavu i ja sam se sakrio”, kazao je svjedok, dodavši kako načelnika Dušana Kuzmanovića nije vidio tog dana, ali da ga je vidio narednog.

Svjedok je potvrdio konstataciju tužiteljice Adrović da se stanovništvo Rankovića predalo uz bijele zastave te da je selo bilo pretresano.

Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić se terete da su učestvovali u planiranju, pripremanju te izvršenju progona nesrpskog stanovništva s područja Teslića, kao i da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih policajaca, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i Vojske Republike Srpske (VRS), vršili napade i progone u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef kriminalističke službe.

Na upit Petka Pavlovića, branioca Kuzmanovića, Jorgić je rekao kako do dolaska “Mića” u Tesliću nije bilo privođenja, te da su se pripadnika te jedinice bojali svi policajci.

“Bježao sam od njih i boga sam molio da me ne dignu noću. (…) ‘Miće’ su tukle, tako su kružile priče, nisam vidio da je neko od optuženih tukao”, kazao je svjedok, dodavši i da se lično najviše bojao izvjesnog Rake.

Svjedok je negirao da mu je Rako izdavao naređenja.

Na pitanje Branka Ristića, koji brani Đukića, svjedok je rekao da mu je poznato da je optuženi kod sebe u stan primio jednog čovjeka sa djecom i ženom, kojoj je prijećeno u Doboju.

Nastavak suđenja planiran je za 17. januar 2022. godine.

 

Irvin Pekmez