Suđenje

Alešević: Tužilaštvo zatražilo izricanje kazne zatvora za zločine u Bužimu

20. Decembra 2021.16:20
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je završnu riječ, u kojoj je zatražilo osuđujuću presudu za Mehmeda Aleševića i izricanje kazne zatvora.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Vedrana Mijović je u kratkom iznošenju završne riječi kazala da je Tužilaštvo na glavnom pretresu dokazalo da je na prostoru Bužima postojao oružani sukob između Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Kako je navela, Tužilaštvo je dokazalo da je postojao improvizovani zatvor u prostorijama bivšeg hotela “Radoč” u Bužimu, gdje su bili zatvoreni pripadnici NOAPZB-a i civili koji su fizički i psihički oštećeni.

“Svjedoci su na uvjerljiv način utvrdili da su bili zlostavljani od strane Alešević Mehmeda”, obrazložila je tužiteljica Mijović, dodavši da su u završnoj riječi navedeni svjedoci za svaku tačku optužnice.

Tužiteljica Mijović je navela da je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi obavljao funkciju referenta u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH te da je imao nadimak “Medica”.

“Tužilaštvo predlaže da se optuženi oglasi krivim i da mu se izrekne kazna zatvora”, rekla je tužiteljica Mijović.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. januar, kada je planirano iznošenje završne riječi Odbrane.

Aida Trepanić