Suđenje

Dragičević i ostali: Vijeće prihvatilo vještačenje po prijedlogu Tužilaštva u odgovoru na dokaze Odbrane

17. Decembra 2021.12:46
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Sudsko vijeće prihvatilo je raniji prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izvrši vještačenje u odgovoru na dokaze Odbrane.


Dragičević. Foto: BIRN BiH 

Tokom današnjeg ročišta, Odbrane su se protivile izvođenju dokaza Tužilaštva i prijedlogu novog vještačenja.

Branilac prvooptuženog Miodarag Stojanović kazao je da se protivi prijedlogu novog vještačenja, dodavši da jedan od dokumenata koje je predložilo Tužilaštvo BiH, formalno ne ispunjava standarde jer nema potpis optuženog Luke Dragičevića, te da je falsifikat.

Tužilac Džermin Pašić rekao je da dokaz ispunjava svu svoju formu koja je potrebna za korištenje u sudskom procesu, te kada se dokument veže za ostale dokumente u ovom dokazu, dobiva dokaznu snagu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković, nakon odluke Vijeća, saopćila je da prihvata vještačenje i dokaze Tužilaštva BiH.

“Vijeće prihvata ove dokaze da se izvedu kao dokazi replike”, kazala je sutkinja Jesenković.

Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Postupak protiv optuženog Bobana Inđića je razdvojen s obzirom da je on bio pritvoren zbog učešća u saobraćajnoj nesreći u Srbiji.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. februar 2022. godine.