Suđenje

Tepić i ostali: Pitanja Odbrane za svjedoka koji nije bio prisutan u sudnici

16. Decembra 2021.16:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Odbrana je iznijela pitanja koja bi postavila svjedoku Tužilaštva BiH Mesudu Čaušu, čiji je iskaz pročitan na jednom od ranijih ročišta.


Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Nebojša Pantić, branilac Save Tepića, rekao je da je svjedok dao tri različite izjave, koje je na jednom od ranijih ročišta pročitao tužilac Državnog tužilaštva, te da se iskazi razlikuju. Pantić je prigovorio na iskaz ovog svjedoka.

Jasminka Jovišević, braniteljica drugooptuženog Duška Vujičića, kazala je kako bi ovom svjedoku, da je saslušan tokom suđenja, između ostalog postavila pitanja o njegovom zdravstvenom stanju, te o zdravstvenom stanju koje je imao zbog navodnog moždanog udara.

Jovišević je rekla da je svjedok tvrdio da je tokom njegovog zaustavljanja na punktu, došao Duško Vujičić, te bi ga, između ostalog, pitala kad je Vujičić došao, koji je bio dan, kako je izgledao i da li je bio naoružan. Dodala je da bi postavila pitanje o tome da li je Vujičić nosio crvenu beretku, te kakvu je uniformu imao.

Ona je kazala da bi mu postavila pitanje o tome da li je Vujičić njegovog sina zarezao nožem po vratu, i zašto to njegov sin Edin nikad nije rekao nigdje. Dodala je da u cijelosti prigovara na iskaz ovog svjedoka.

Odbrane trećeoptuženog Duška Maksimovića i četvrtooptuženog Ilije Kurušića su kazale da se njihovi branjenici ne spominju u iskazu, ali da bi u pogledu opštih okolnosti postavili identična pitanja, te prigovaraju na zakonitost izjave ovog svjedoka.

Tepić, Vujičić, Maksimović i Kurušić su optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, Vujičić i Maksimović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja je zakazan za 23. decembar, kada je planirano da svjedoče optuženi Vujičić i Maksimović.