Suđenje

Tepić i ostali: Samovoljno ponašanje specijalaca iz Banjaluke

9. Decembra 2021.17:32
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, vještak Odbrana izjavio je da se specijalna policija iz Banjaluke ponašala samovoljno i izvan zakona i da su ih se svi bojali.


Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Vještak vojne struke Stevan Dakić iznio je hronologiju bezbjednosno interesantnih događaja u Kotor Varoši, govoreći o vođenju različitih politika nacionalnih stranaka, dolasku izbjeglica iz Hrvatske, referendumu kao i pripajanju srpske strane Autonomnoj regiji Krajina.

Dakić je naveo da su sva tri naroda dizali barikade, da su rezervisti kao i paravojne jedinice pucali, te da je došlo do pojedinih ubistava. On se pozvao na podatak iz izvještaja Jugoslovenske narodne armije (JNA) o postojanju 400 do 500 pripadnika paravojnih formacija u Kotor Varoši. Prema njegovim riječima, JNA i Ministarstvo unutrašnjih poslova su bili jedine legitimne snage.

On je rekao da su Bošnjaci i Hrvati imali paravojne jedinice, a da Srbi nisu, jer su se odazvali pozivu JNA na mobilizaciju.

Dakić smatra da se situacija u Kotor Varoši može posmatrati kroz tri perioda – do 11. juna 1992. godine, do kada je bilo pojedinačnih ubistava, od 11. do 25. juna, kada dolazi do razoružavanja, kao i nakon 25. juna kada se, prema vještaku, vodi rat.

On je govorio o dolasku specijalne jedinice u Kotor Varoš, navodeći da je ona bila u isključivoj nadležnosti Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka. Dodao je da je specijalnu jedinicu u Kotor Varoš poslao načelnik CSB-a.

“Frapirao sam se da je specijalnoj jedinici bila priključena kriminogena grupa lica… Mišljenja sam da su se oni ponašali kao vaninstitucionalni centar moći”, kazao je Dakić.

Dodao je da su se pripadnici ove jedinice ponašali samovoljno i izvan zakona te da su činili zločine i pljačke. Kazao je da ne zna ko ih je pozvao, ali je naveo da je to mogao učiniti načelnik opštine.

Vještak je naveo da do dolaska specijalne jedinice nije mogao biti uspostavljen sistem javne bezbjednosti, te da je do njihovog dolaska bilo pojedinih ubistava i da je bila ugrožena putna komunikacija.

Osvrćući se na navode da je specijalna policija djelovala kao vaninstitucionalni centar moći, braniteljica Jasminka Jovišević pitala je vještaka da li time smatra da su oni preuzeli komandovanje.

“Ja sam to tako shvatio, da su ih se svi bojali”, odgovorio je Dakić.

On je nalaz iznio na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Iliji Kurušiću za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor Varoši 1992. godine.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš, Vujičić i Maksimović bili su policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Odgovarajući na pitanja tužioca Mersudina Pružana, vještak je potvrdio da je osim dokumenata za izradu nalaza koristio studiju Dragomira Keserovića, kao i više knjiga koje je pronašao na internetu.

Tužilac je pitao vještaka zbog čega mu u hronologiji događaja nije bio relevantan odlazak na ratište rezervista iz Kotor Varoši. Dakić je kazao da je to spominjao u dijelu izvještaja, kao i da su pravili probleme i bahato se ponašali.

Na pitanje odakle mu podaci o ubistvima dvojice lica srpske nacionalnosti i da li zna gdje su i na koji način stradali, vještak je rekao da je to preuzeo iz studije. Kazao je da je iz studije preuzeo i navode o govoru muslimanskih ekstremista, kao i da je Krizni štab nastojao da spriječi sukobe.

Pružan je konstatovao da vještak ne piše šta se događa sa muslimanskim stanovništvom od 11. do 25. juna. Na pitanje da li mu je poznato da su ljudi privođeni u pilanu, Dakić je rekao da jeste, ali je kazao da ne zna ko je donio odluku da se tu drže i ko ih je obezbjeđivao.

Vještak je naveo da je Ahmet Čirkić u izjavi naveo da ih je civilna policija štitila od specijalne. Tužilac je rekao da ti navodi ne stoje u izjavi svjedoka.

Nastavak suđenja je 16. decembra.

 

Marija Taušan