Suđenje

Bastah: Svjedok tvrdi da nije spasio Karaća

7. Decembra 2021.13:02
Na suđenju za zločine počinjene na području Vlasenice, svjedok Odbrane Predraga Bastaha je izjavio da nije spasio Hamdiju Karaća, koji je ranije svjedočio kako je preživio strijeljanje u Mračnici 1992. godine.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Odbrana je navela da želi dokazati da Karać, koji je svjedočio 11. maja ove godine, nije preživio strijeljanje u Mračnom dolu 1992. i da nije bilo ubistava kod autobusa. Svjedok Milenko Gojgolović je rekao da je poznavao Karaća, koji je bio šumar, ali da ga on nije pronašao nakon strijeljanja i odveo u policiju.

“Hamdija Karać je bio fin čovjek. Sto posto bih se sjećao da sam ga sreo u ratu”, kazao je Gojgolović.

Optuženi je svjedoku govorio navode iz izjave Karaća o spašavanju, ali je Gojgolović rekao da se to nije desilo.

Vijeće je interesovalo da li je na području Vlasenice bilo još lica sa imenom Milenko Gojgolović. Svjedok je kazao da je njegov nadimak Mićo, te da je saznao da postoji Mišo, kao i dva Mića Gojgolovića.

Svjedok je rekao da je ove informacije saznao kroz postupak koji se protiv njega vodi u Istočnom Sarajevu i da pretpostavlja da je do postupka došlo zbog zabune oko identiteta. On je naveo da je prvostepenom presudom oslobođen.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Ignjat Kraljević je kazao da je bio u rezervnoj policiji, kao i optuženi. On je rekao da nema saznanja da je optuženi u ratu vršio neke nezakonite radnje. Na pitanja o zatvaranju civila pored suda, odvođenju jedne grupe autobusom i lokalitetu Mračnica, Kraljević je odgovarao da o tome ništa ne zna.

On je kazao da ne poznaje Hamdiju Karaća i da mu nije pomogao da ode za Kladanj.

Svjedok Žarko Trifunović takođe je bio u rezervnoj policiji. Kazao je da je optuženog vidio dva puta na sahrani, od kojih je jedna bila Bastahovom ubijenom ocu.

On je rekao da mu je poznato da je pored suda bilo zatvoreno nekoliko ljudi, a da je prije nekoliko godina čuo šta se dogodilo u Mračnici. Naveo je da nema saznanja da je Bastah učestvovao u nezakonitim radnjama.

Milivoje Milić je kazao da je bio rezervni policajac i da mu je poznato da su kod suda bili zatvoreni jedna žena i nekoliko muškaraca, ali da nije čuo da je jedna grupa odvezena autobusom. Na pitanje Bastaha, on je rekao da je naknadno čuo o učešću Višnje Kraljević.

“Dobio sam nezvanično informacije poslije otkrivanja grobnice da je ona učesnik”, kazao je svjedok.

Optuženi je svjedocima postavljao pitanja i o Interventnom vodu Miroslava Kraljevića, te pogibiji njegovog brata, kao i o drugim licima iz policije i Kriznog štaba u Vlasenici.

Odbrana je ranije najavila 12 svjedoka koji su bili očevici sa mjesta strijeljanja, a dva na okolnosti dešavanja u zatvoru. Sa spiska je preostao još jedan svjedok, dok su ostali nedostupni ili preminuli.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić ocijenio je irelevantnim većinu pitanja Odbrane. On je prije saslušanja svjedoka pitao Odbranu koja je svrha pozivanja svjedoka za koje tvrdi da su bili na licu mjesta.

“Zar očekujete da će reći da su gledali strijeljanje ili čuvali stražu. Ovo suđenje se neće pretvoriti u istragu”, kazao je Božić.

Bastah je rekao da je on natjeran u autobus sa još nekima dok je sjedio u bašti, ali da je jedan od tih svjedoka u SAD-u.

Na ročištu je rečeno da je odbačen zahtjev optuženog za izuzeće tužiteljice Sanje Jukić.

Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Marija Taušan