Suđenje

Alešević: Optuženi prema zarobljenicima imao “prijateljski odnos”

6. Decembra 2021.14:31
Suđenje Mehmedu Aleševiću, optuženom pred Državnim sudom za ratne zločine u Bužimu, nastavljeno je saslušanjem svjedoka Odbrane koji je kazao kako je tokom boravka u “sabirnom centru” optuženi prema njemu imao prijateljski odnos.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Kako je ispričao svjedok Odbrane Zlatko Pajazetović, Aleševića je upoznao prvog dana boravka u “sabirnom centru”, gdje je bio zatvoren, a kako je rekao, iako je čuo za zlostavljanja zarobljenika, u njegovoj ćeliji nije bilo maltretiranja.

“Meni su pričali da je bilo zlostavljanja”, kazao je svjedok.

Na pitanje Aleševićevog advokata Sulejmana Kadića da li je čuo ili vidio da njegov branjenik nekoga zlostavlja, Pajazetović je odgovorio da nije.

“Mogu reći da je u mojoj pritvorskoj jedinici bilo nas sedam, i Alešević je prema nama imao prijateljski odnos. (…) Koliko znam, on nije nikoga tukao ni udarao”, ispričao je Pajazetović, dodavši kako ga je Alešević nekoliko puta vodio do stacionara na previjanje, jer je bio ranjen, a jednom ga je pustio da sam ode na previjanje.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Svjedok Sejad Aldžić je ispričao kako poznaje Aleševića, a i on njega, te kako ga je vidio na ulazu u zatvor kada je došao da vidi zarobljenike iz “autonomne pokrajine”.

“Alešević me dočekao na ulazu, dao mi je da uđem i rekao da ih ne diram. Ušao sam, vidio ih i izašao”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja je planiran za 20. decembar, kada bi Tužilaštvo BiH, ukoliko budu ispunjeni određeni uslovi, iznijelo svoju završnu riječ.

Irvin Pekmez