Suđenje

Đurković Ratko: Borci iz Srbije kod Tursunovog Brda

30. Novembra 2021.16:52
U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene na području Ugljevika, svjedok Državnog tužilaštva je pred Sudom Bosne i Hercegovine ispričao da je napad na Tursunovo Brdo izvršila jedinica koja je bila “drugačija i bolje naoružana” od obične vojske, dok je drugi svjedok naveo da su na tom području bili borci iz Niša (Srbija).
Ratko Đurković
Ratko Đurković. Foto: Sud BiH

Svjedok Tužilaštva BiH Ivan Đurić, koji se javio putem videolinka iz Bijeljine, kazao je da je kao pripadnik vojske dan prije napada na Tursunovo selo, na ulazu u to mjesto, vidio komandanta Ratka Đurkovića zajedno sa još 30-ak vojnika, od kojeg je saznao da postoji problem sa držanjem linije.

“Četiri kilometra linije nije moguće da drži 30 ljudi. Ratko je otišao po ljude, kasnije je javljeno da ih nema, ali da će biti sutra”, ispričao je svjedok, dodavši kako ga je komandant zamolio da ostane i prenoći dok ne pošalje još ljudi.

Ratko Đurković je optužen za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992. godine, u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Prema Đurićevim riječima, ujutru je došla vojska koja je “izgledala malo drugačije”. Kako je rekao, bio je to 25. juli 1992. godine.

“Malo se bolje naoružavaju, više nego što mogu da nose. (…) Jedan mi je rekao da imaju naredbu da zauzmu selo. Ja sam pitao šta je naš zadatak, on je rekao da sjedimo i da se ne miješamo ništa”, kazao je Đurić.

Nakon toga su krenuli prema selu Tursunovo Brdo i počela su dejstva, kaže svjedok.

“Oni su palili, pljačkali i otišli. Pojedine kuće su gorjele, a one koje nisu, njima su bila razvaljena vrata. Zapalili su i školu. Molili smo ih da ne pale, ali nismo mogli da im naredimo”, kazao je svjedok, koji je također rekao da su kasnije u selu pronašli dvoje starijih ubijenih ljudi – jednog muškarca na stepenicama i jednu ženu u kući.

Na pitanje tužiteljice Dike Omerović, on je kazao da cijeli dan nije uspostavio vezu sa Đurkovićem. Na upit branioca Milenka Zelenovića svjedok je rekao da je Đurkovića posljednji put vidio 24. jula navečer, te da je osoba iz jedinice koja je napala selo nadimka “Profa” govorila ekavicu.

Drugi svjedok Dušan Pantić ispričao je kako je čuo pucnjavu, ali nije mogao da vidi sam napad na Tursunovo Brdo.

“Čuo sam pucnjavu pretežno iz pješadijskog naoružanja. Trajalo je dva-tri sata dok jedan nije poginuo. (…) Bili su tu borci iz Niša, a kad su se povukli otišli su za Srbiju. (…) Čuo sam da je bilo žrtava, da su dva mještana poginula i dva borca”, kazao je Pantić koji je tada bio raspoređen na položaj, kako je objasnio, oko 700 metara od Tursunovog Brda.

Pantić je na upit Odbrane rekao kako su na selo izvršena dva napada, a da je između prvog i drugog napada bio jedan dan pauze.

Nastavak suđenja planiran je za 7. decembar.

 

Irvin Pekmez