Suđenje

Rizvanović i ostali: Problem zbog smrti vještaka Tužilaštva

23. Novembra 2021.16:54
Na suđenju za zločin u Brčkom, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u martu 1993. godine snimao obdukciju 11 tijela u mrtvačnici.

Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Zoran Veselić kazao je da je radio kao televizijski snimatelj i da je pozvan da snimi obdukciju koju je u mrtvačnici u Brčkom radio doktor Zoran Stanković. Svjedok je rekao da je Stankoviću predao video kasetu i filmove iz foto-aparata.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da je vještak Stanković nedavno preminuo pa je predložio da se pročitaju nalazi s obdukcije, u okviru kojih su i snimljene fotografije.

Vijeće je odbilo ovaj prijedlog uz obrazloženje da zakon ne predviđa mogućnost čitanja nalaza vještaka. Predsjedavajuća Jasmina Ćosić-Dedović sugerisala je tužiocu da na narednom ročištu iznese novi prijedlog za provođenje ovog dokaza.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Na suđenju je saslušan svjedok Miroslav Nakić, koji je ispričao kako je kao pripadnik radne jedinice pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) bio angažovan u Boderištu na uređenju rovova.

On je rekao da je vidio jednu mrtvu osobu u kanalu, koja je bila “sa srpske strane”. Naveo je da je okopavao zemunicu kada su njegove kolege pozvane da kupe tijela mrtvih.

Nakić je kazao da kasnije nije čuo nikakve priče. Tužilac mu je predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je u martu 2018. godine bio u kafiću i čuo razgovor između Blaška Lovrića i Ilije Berića. U iskazu se navodi da je Berić rekao da je u Boderištu vidio dva tijela sa odsječenim glavama, na šta mu je Lovrić kazao da to nije trebao izjaviti u tužilaštvu.

Svjedok je rekao da nije čuo taj razgovor i da se ne sjeća, kao i da nije čitao šta potpisuje. Tužilac Sarajlić je pitao svjedoka da li ga je danas kontaktirao i rekao mu da ima problema. Nakić je kazao da je mislio da mu pomogne, ne preciziravši detalje svog poziva tužiocu.

On je dodao da su ga u istrazi “forsirali” i govorili mu: “Čuo si, vidio si, znaš ovo, znaš ono.”

Svjedok Mehmed Trokić kazao je da je bio povjerenik u džamiji u Gornjem Rahiću, koja je tokom rata bila mrtvačnica za poginule i lica koja su umrla.

On je rekao da je čuo da je bilo dopremljeno 13 tijela pripadnika VRS-a i da su bila smještena u devastirani objekat pored džamije. Svjedok je kazao da on nije bio nadležan za taj objekat.

Suđenje se nastavlja 30. novembra, a predsjedavajuća Ćosić-Dedović je napomenula tužiocu da ubuduće treba navesti konkretne okolnosti na koje poziva svjedoke.

Marija Taušan