Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Vidio zarobljenike u Međeđi

22. Novembra 2021.11:03
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio zarobljenike u jednoj kući u Međeđi (opština Višegrad).


Ramić Ćamil i ostali. Foto: BIRN BiH

Almas Jamak kazao je da je u junu 1992. izbjegao iz Višegrada u Međeđu, gdje je bio angažovan u radnom vodu. On je naveo da je jedno vrijeme radio u mlinu na Drini, a da je u jednoj kući bila pekara.

Na pitanje da li je u toj kući bila Vojna policija, on je rekao da “ne zna da li je vojna ili civilna”. Kazao je da je jednom vidio Ćamila Ramića.

Svjedok je rekao da je poslije jedne akcije vidio zarobljenike.

“Poznavao sam Miću Obradovića i Šimšića. Vidio sam ih u toj kući gdje je pekara… Jednom su izvedeni napolje. Vatra je bila, sjedili, narod pričao s njima”, prisjetio se Jamak.

On je potvrdio da je određena lica poznavao od prije rata kao policajce. Tužiteljica Zorica Đurđević predočila mu je iskaz iz istrage u kojem je naveo da je u objektu kuhinje bila smještena Vojna policija, u kojoj je glavni bio Ćamil Ramić.

Jamak je rekao da se ne sjeća da je iznio te navode za Ramića.

Na pitanja Odbrane Ramića, svjedok je precizirao da je u mlinu počeo raditi u avgustu ili septembru. Kazao je da je u pekari bio nekih pet puta.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine. U ovom predmetu optužen je i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, optuženi su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja je 6. decembra.

Marija Taušan