Suđenje

Kuzmanović i ostali: Novi član Sudskog vijeća treba vrijeme da se upozna s predmetom

22. Novembra 2021.10:57
Suđenje Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, koje optužnica tereti za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine, krenut će iznova zbog promjene člana Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji.


Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Dosadašnji član a sada predsjedavajući Vijeća, Davorin Jukić je obavijestio prisutne da je ranija predsjedavajuća Lejla Konjić-Dragović na bolovanju, te da je predsjednik Suda odlučio da novi član Vijeća bude sudija Braco Stupar, zbog čega suđenje mora krenuti iznova.

“Novom članu Vijeća će trebati određeni period da se upozna s predmetom, s obzirom da je do sada saslušan veći broj svjedoka, a mislimo da mu je za to potreban rok od 30 dana”, kazao je sudija Jukić.

Branilac Branko Ristić je na početku ročišta zahvalio Sudu što je optuženom Đukiću dozvoljeno da ne prisustvuje statusnoj konferenciji.

Kuzmanović, Markočević i Đukić se optužnicom terete da su učestvovali u planiranju, pripremanju te izvršenju progona nesrpskog stanovništva s područja Teslića, kao i da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih policajaca, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i Vojske Republike Srpske (VRS), vršili napade i progone u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef kriminalističke službe.

Nastavak suđenja s novim članom Vijeća će biti određen naknadno.

 

Haris Rovčanin