Suđenje

Novo vještačenje: Radomir Nedić nije sposoban pratiti suđenje i ne očekuje se zdravstveni pomak

18. Novembra 2021.14:10
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je nalaz medicinskog vještačenja nad Radomirom Nedićem, optuženim za ratne zločine počinjene na području Ugljevika, u kojem je zaključeno kako on nije sposoban da prati postupak.
Sudnica suda BiH. Foto: BIRN BiH

Novo timsko vještačenje su proveli vještaci Mirjana Mišković i Mladen Ajdar po naredbi Suda BiH od 1. novembra ove godine.

Njihov zaključak, kako je u sudnici navela Mišković, jeste da Radomir Nedić, zbog niza bolesti, nije sposoban da se pojavi na Sudu i prati suđenje, niti da učestvuje u postupku i odgovara na pitanja.

Ona je kazala da Nedić nije sposoban ni za putovanje iz Doboja u Sarajevo.

Na upit sutkinje Lejle Konjić-Dragović, vještakinja je rekla kako se u slučaju optuženog Nedića zdravstveni pomak nabolje ne može očekivati.

Tužilac Ahmed Mešić i Nedićev branilac Branko Ristić nisu imali primjedbi na nalaz i zaključak vještaka, nakon čega je sutkinja kazala da Sud Bosne i Hercegovine prihvata nalaz kao vjerodostojan i da do daljnjeg postupak miruje.

Tužilaštvo BiH je na ranije vještačenje optuženog iz aprila 2021. uputilo primjedbu da je nepotpuno, ali je Sud naknadno prihvatio nalaz tima vještaka.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu koja Nedića skupa s Ratkom Đurkovićem tereti da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te da su radnje vršili u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

Sud je u međuvremenu odvojio predmete i suđenje Đurkoviću teče bez Nedića, koji se tereti da je radnje za koje je optužen vršio kao de jure i de facto komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). U optužnici se navodi da je kao nadređena osoba, zajedno sa Đurkovićem, propustio da poduzme neophodne i razumne mjere da neposredni počinitelji krivičnih djela budu kažnjeni.

Nastavak suđenja Đurkoviću je 30. novembra.

 

Irvin Pekmez