Vijest

Italijanska policija uhapsila ženu s Kosova, “vatrenu pristalicu Islamske države”

18. Novembra 2021.15:28
Iz policije navode da je uhapšena 19-godišnja žena s Kosova bila strastveno predana ideji da postane islamska “mučenica” te da je bila aktivno uključena u regrutovanje drugih osoba za taj cilj.

This post is also available in: English


Italijanska policija privodi Bleonu Tafallari, 19-godišnjakinju porijeklom sa Kosova, uhapšenu zbog optužbi za terorizam u Milanu. Foto: Screenshot/Italijanska policija

Italijanska policija je u srijedu saopštila da je u saradnji sa Europolom uhapsila 19-godišnju italijansku Kosovarku Bleonu Tafallari u antiterorističkoj operaciji sprovedenoj u Milanu.

Operacija je uslijedila nakon septembarske istrage Odjela za opšte istrage i specijalne operacije (Digos) u sklopu italijanske policije.

“Prema istragama, radikalizirana mlada žena, koja je vatreni pristaša samoproglašene Islamske države od svoje 16-te godine, nedavno se u Njemačkoj udala za militanta kosovskog porijekla s kojim je ostala u kontaktu zadnjih mjeseci”, navode iz italijanske policije.

“Taj je čovjek povezan sa napadačem iz Beča”, navodi se dalje u saopštenju policije.

Četvoro ljudi je ubijeno, a više od 23 ranjeno u glavnom gradu Austrije 2. novembra 2020., nakon što je naoružani napadač krenuo u divljački pohod ulicama tog grada. Napadač je bio 20-godišnji austrijski-sjevernomakedonski Albanac povezan sa Islamskom državom. Ubrzo nakon napada napadača je likvidirala policija.

Nakon napada uhapšeno je oko 15 osoba, a mnogi od njih su i dalje u pritvoru.

Dva dana nakon napada austrijske vlasti priznale su da su ignorirale upozorenje iz Slovačke o tom napadaču.

U pretresu koji je u ponedjeljak izvršila italijanska policija pronađeni su elementi koji se odnose na umiješanost Tafallarijeve u radikalne džihadističke krugove.

“U njenom telefonu, priručnicima za obuku, audio i video materijalima pronađen je fotografski sadržaj kojim se veliča Daesh [Islamska država], pronađeno je preko 2.000 razgovora u kojima se potvrđuje njena propagandna uloga unutar ‘mreže žena’: ova mlada žena je ideološki podržavala supruge osoba zatvorenih zbog djela terorizma ili supruge boraca”, stoji u saopštenju italijanske policije.

Iz državne policije Italije dalje navode da razgovor između Tafallarijeve i jedne djevojke sa Kosova “u procesu radikalizacije” nudi dokaz uloge Tafallarijeve u regrutovanju.

“Uhapšena žena ne samo da pruža podršku za izbor muža [za djevojku u procesu radikalizacije] sa ‘dugom kosom i bradom’ s kojim treba da pogine kao mučenica, nego također nastoji ojačati put vjere te 16-godišnjakinje koja sanja o svadbenoj svečanosti ‘natopljenoj krvlju nevjernika’”, navode iz italijanske policije.

Policija je također zaplijenila audiosnimak na kome Tafallari pjeva pjesmu koja slavi “apsolutno pokoravanje načelima kalifata” i “objavljuje da je na raspolaganju za mučeništvo”, kao i njene fotografije na kojima “ponosno ističe simbole ISIL-a”.

 

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English