Vijest

Kosovski sud potvrdio kaznu zatvora za ratne zločine bivšem srbijanskom borcu

16. Novembra 2021.12:51
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu kojom je bivši borac Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u napadima srbijanskih snaga na albanske civile 1999. u Peći.

This post is also available in: English

Zoran Đokić (stoji, u bijeloj jakni) u sudnici u Prištini. Foto: BIRN.

Apelacioni sud u Prištini odbacio je danas žalbe Odbrane i Tužilaštva i potvrdio kaznu od 12 godina zatvora izrečenu Zoranu Đokiću za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

“Presuda sadrži dovoljne i uvjerljive razloge za jasno utvrđivanje činjenica”, navodi se u presudi.

U februaru ove godine, Osnovni sud u Prištini proglasio je Đokića krivim za ratne zločine počinjene nad civilnim albanskim stanovništvom u Peći tokom rata na Kosovu.

Sud je utvrdio da je Đokić u martu i aprilu 1999. godine bio dio organizovane grupe koja je nasilno ulazila u domove kosovskih Albanaca u pećkim naseljima Kristal i Kod solitera. Civili su fizički i psihički zlostavljani, pljačkani, a potom tjerani da napuste svoje domove. Neki su ovom prilikom i ubijeni.

U presudi se navodi da je operacija srbijanskih snaga protiv albanskih civila započela 28. i 29. marta 1999. godine u naselju Kristal, s ciljem da se civili istjeraju iz njihovih domova i ubiju, a zatim je u aprilu proširena i na naselje Kod solitera.

Perparim Isufi


This post is also available in: English