Suđenje

Maksimović i ostali: Odbrana tvrdi da nema dokaza o učešću Lazarevića u likvidacijama

15. Novembra 2021.13:04
Odbrana Raje Lazarevića zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da nije dokazano da je optuženi učestvovao u ubistvima na području zvorničkog sela Lokanj u julu 1992. godine.

Maksimović i ostali. Foto: Sud BiH

Odbrana je u završnoj riječi navela da nije dokazano da je Lazarević bio jedan od izvršilaca ubistava ljudi koji su 14. jula krenuli iz Teočaka.

Branilac Dragan Gotovac je kazao da se u ovom slučaju ne može govoriti o zločinu protiv čovječnosti, kao ni o širokom i sistematskom napadu.

“Tog jutra, 14. jula, nije bilo nikakvog napada vojnih i policijskih struktura”, istakao je branilac, dodavši da je Teočak kilometrima daleko od Gornjeg Lokanja.

On je napomenuo da je kolona od oko 120 ljudi, idući prema Sapni, pogrešno skrenula i došla u Gornji Lokanj. Dodao je da su iz kolone prvi zapucali i ranili Cvjetka Đorđića, koji će kasnije preminuti, te da je pucnjava uzbunila mještane, da je došlo do razmjene vatre i pogibija na obje strane. Branilac je naglasio da optuženi Lazarević nije tog dana bio na smjeni u rovu.

Gotovac je citirao vojne izvještaje srpskih jedinica u kojima se govori o pokušaju ubacivanja grupa i ofanzivnim dejstvima neprijatelja od aprila do oktobra 1992. godine.

On je rekao da se ne može govoriti o napadu na civilno stanovništvo, jer je kolona imala vojni karakter. Naveo je da su neki bili pripadnici vojnih jedinica i da su bili naoružani, a da su neki krenuli da nabave oružje. Prisustvo dvije žene i dvoje djece, prema riječima Gotovca, propust je organizatora kolone.

“Kad se sve ovo uzme u obzir, jasno je kolika je neosnovanost tvrdnje o napadu na civilno stanovništvo”, kazao je Gotovac.

Branilac se osvrnuo na iskaze tri svjedoka na kojima je, kako je rekao, Tužilaštvo zasnovalo optužnicu. Kazao je da svjedok Milan Gajić, koji je na suđenju odustao od mjera zaštite, rekao da nije vidio Lazarevića kod zarobljenika. Prema Gotovcu, iskaz ovog svjedoka iz istrage je nezakonit.

On je napomenuo da ni svjedok S-7 nije naveo prisustvo Raje Lazarevića, a da se u njegovom iskazu iz istrage spominje Savo Lazarević. Svjedok S-2 je, kako je podsjetio branilac, izjavio da je čuvao stražu oko kilometar od lokacije na kojoj su vršena ubistva, te da je dva puta dolazio na mjesto likvidacije. Kazao je da je svjedok rekao da nije vidio optuženog.

Gotovac je podsjetio na iskaze svjedoka Odbrane, koji su ispričali kako su optuženog vidjeli u selu, na mjestu gdje je donesen ranjeni Cvjetko Đorđić, te kako je pomagao u pružanju prve pomoći.

Branilac je kazao da je Tužilaštvo naknadno saslušalo i svjedoka S-5, koji je rekao da je Lazarevića vidio kod Doma u selu, ali da nije preduzimao neke aktivnosti.

“On je dodatno potvrdio da je optuženi bio u selu i da nije išao na liniju, kao ni na lokaciju gdje su vršena ubistva”, kazao je Gotovac.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika, s Lazarevićem se sudi Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Završna riječ posljednje Odbrane zakazana je za 6. decembar.

 

Marija Taušan