Suđenje

Svjedok nije pristupio ročištu u predmetu protiv Dalibora Maksimovića

12. Novembra 2021.14:31
Suđenje Daliboru Maksimoviću, optuženom za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Zvorniku, koje se vodi pred Višim sudom u Beogradu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka pred Sud Bosne i Hercegovine da svjedoči putem videoveze.


Sud Bosne i Hercegovine. Izvor: BIRN BiH

Sudija Darko Samardžić izvijestio je videolinkom Viši sud u Beogradu kako svjedok Milenko Mijatović zbog bolesti nije pristupio na današnje ročište.

“Svjedok navodi da je teško bolestan, da nije u mogućnosti se odazvati na poziv Suda”, rekao je Samardžić.

Optužnica protiv Dalibora Maksimovića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Milići, potvrđena je 2018. godine, a tereti ga da je u aprilu 1992. u Karakaju počinio ubistva u objektu “Standard”, u kojem je na spratu bila stacionirana srpska Stanica javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, a u prizemlju vojna jedinica iz Milića, “Milićka četa”.

Prema ovoj optužnici, Maksimović je, obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u prisustvu drugih pripadnika svoje jedinice ubio više civila bošnjačke nacionalnosti.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su tijela ubijenih civila pronađena 2003. godine u masovnoj grobnici “Kazanbašča” kod Zvornika, te su nakon toga ekshumirana i identificirana.

Prema ranijim informacijama iz Tužilaštva BiH, Maksimović je državljanin Srbije te se ovaj postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Maksimović je pred Apelacionim sudom u Beogradu, u drugom predmetu, osuđen drugostepenom presudom na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog ubistava, protivzakonitog zatvaranja i silovanja civila bošnjačke nacionalnosti.