Suđenje

Srabović i ostali: Bez tragova mučenja u “Klaonici”

11. Novembra 2021.12:52
Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je u vojnom zatvoru pod komandom drugooptuženog Refika Morankića zatekao jednu osobu srpske nacionalnosti, na kojoj nije vidio tragove mučenja.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Miralem Porobić, koji je drugom polovinom 1992. služio u jedinici Vojne bezbjednosti, rekao je da je u devetom ili desetom mjesecu te godine išao u Lukavac po naredbi nadređenog, da provjeri što se događa u zatvoru jedinice Refika Morankića. Kazao je da je on poslan s obzirom da je prije 1992. godine bio odvjetnik Morankića te mu je rečeno “da će zbog toga brže riješiti problem”.

“Imali su informaciju da u zatvoru te jedinice ima osoba srpske nacionalnosti”, dodao je Porobić.

Kako je kazao, Morankić je bio komandant jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja tada nije bila u sklopu Drugog korpusa iz Tuzle. Naveo je kako je zatvor koji je posjetio bio vojni, te da je jedan od razloga posjete bio i taj da se ukinu svi zatvori u jedinicama jer se formira zatvor u okviru korpusa.

On je rekao da se s Morankićem sastao u njegovom ugostiteljskom objektu u Lukavcu. Dodao je da se stotinjak metara od tog objekta nalazio zatvor, na mjestu gdje je ranije bila “Klaonica”.

“Ušao sam i vidio sam samo jedno lice”, kazao je Porobić.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubojstva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od lipnja do listopada 1992. godine.

Na pitanje tužiteljice Eldine Bijuk da li se sjeća imena zatvorenika i da li je prije dolaska u Lukavac imao saznanja o drugim problemima iz tog zatvora, svjedok je odgovorio da nije znao.

Potom je tužiteljica pročitala njegov iskaz koji je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem je naveo ime zatvorenika i rekao da je imao saznanja da je bilo mučenja zatvorenih osoba i da je jedna od njih ubijena u tom zatvoru. Porobić je na to kazao da mu je netko od pripadnika SIPA-e rekao ime zatvorenika, a potom i potvrdio navode za mučenja i ubojstvo jednog od zatvorenika.

Na upit Morankićevog odvjetnika Senada Bilića, svjedok je kazao da nije vidio tragove mučenja na zatvoreniku kojeg je ispitivao.

“On je potvrdio navode gospodina Morankića da je bio vojnik”, odgovorio je Porobić na pitanje Obrane.

Nastavak suđenja bit će zakazan naknadno.

 

Teo Zorić