Vijest

Novinarki BIRN-a BiH priznanje SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo

3. Novembra 2021.20:50
Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Nermina Kuloglija dobitnica je priznanja novinarske nagrade SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu.

This post is also available in: English


Dodjela nagrada u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Kuloglija je priznanje dobila za svoj predan rad na praćenju javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa. Ona je od početka pandemije u martu pa do kraja 2020. godine pratila sva javna trošenja tokom borbe protiv pandemije kroz posebnu bazu podataka. U tom periodu zabilježila je trošenje više od 60 miliona maraka i objavila niz priča.

“Nermina je pohvaljena za bazu podataka koju je napravila tokom pandemije bilježeći javne nabavke širom zemlje za nabavku medicinske opreme što joj je pomoglo da otkrije zapažene priče o korupciji”, rekao je tokom predstavljanja priznanja član ovogodišnjeg žirija Saša Leković.

Uz dvije nagrade za profesionalnog i mladog istraživačkog novinara, žiri je tokom dodjele objasnio da je bilo važno odati priznanja za rad više novinara.

“Uzimajući u obzir visok kvalitet prijavljenih kandidata, žiri je odlučio da dodijeli dva posebna pomena (special mention)”, objasnio je Leković o davanju priznanja Kulogliji i Vladu Odobescu, freelance novinaru i članu Rumunskog centra za istraživačko novinarstvo.

Prije proglašenja nagrade za mladog novinara, član žirija Borislav Kontić kazao je kako građani gube povjerenje u medije ali da im je rad u žiriju pokazao i drugu stranu novinarstva.

“Nakon svih sesija i pregledanja svih radova mislim da možemo govoriti i o drugoj strani a to je da je ovo prelijepa profesija i da vidimo mlade novinarke koje će biti zapažene u svom poslu”, rekao je Kontić.

Nagradu SEEMO za izvanredno istraživačko novinarstvo dobila je Sadeta Bajrović, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva u kategoriji “profesionalni novinar”. Žiri je istakao njene priče koje su se fokusirale na ranjive i obične ljude tokom pandemije. Nagradu za “mladog profesionalnog novinara” dobila je Milica Vujanović, novinarka istraživačkih medija OCCRP i KRIK-a iz Srbije za svoje priče o organizovanom kriminalu.

U žiriju ovogodišnje nagrade bili su Remzi Lani, izvršni direktor Albanian Media Institute, Borislav Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, Maja Sever iz HRT-a, Saša Leković, freelance novinar iz Hrvatske i trener istraživačkog novinarstva, te Alina Radu, direktorica Ziarul de Garda iz Moldove.

Ovom nagradom želi se odati počast radu istraživačkih novinara i njihovog doprinosa istraživačkom izvještavanju uprkos teškim uslovima u kojima moraju da rade. Nagradu organizuju Centralna evropska inicijativa (CEI) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO).

Fokus nagrade 2021. godine bila je pandemija koronavirusa. CEI SEEMO nagrada 2021. želi promovisati rad istraživačkih novinara koji doprinose skretanju pažnje na društveno-ekonomski uticaj pandemije na živote ljudi, posebno istražujući priče usmjerene na rod, mlade, manjine i osobe sa invaliditetom.

Nagrade su dodijeljene u Beogradu 3. novembra tokom održavanja Medijskog foruma jugoistočne Evrope.

 

    Semir Mujkić


    This post is also available in: English