Vijest

Srbija: Suđenje za zločine na Kosovu već dvije godine tapka u mjestu

2. Novembra 2021.09:39
Posljednje ročište na suđenju 11-orici pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) optuženih da su počinili zločine nad civilima tokom rata na Kosovu odloženo je, a posljednja rasprava u ovom predmetu održana je u novembru 2019. godine.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

U Višem sudu u Beogradu u ponedjeljak je odloženo zakazano ročište na suđenju 11 pripadnika VJ koji se terete za ratne zločine počinjene u četiri kosovska sela u maju 1999. godine, tako da su prošle pune dve godine bez održane rasprave.

Do odlaganja je došlo jer sud nije uspeo da uspostavi video-vezu sa zatvorom u Nemačkoj gde se na izdržavanju kazne nalazi Zoran Rašković, svedok u ovom predmetu.

Drugi svedok koji je trebalo da se pojavi, Zoran Obradović, takođe živi u Nemačkoj i on nije mogao da dođe u Beograd zbog situacije sa koronavirusom.

Sudija Vladimir Duruz izjavio je da se video-poziv nije mogao uspostaviti jer je 1. novembar u Nemačkoj praznik.

“Bilo je sigurno da ćemo saslušati ​​Raškovića sve do petka popodne, kada su nam (iz zatvora) javili da ga moraju, iz zatvora u kojem je zatvoren, prebaciti u drugu ustanovu (zbog video-poziva), ali su se setili da je praznik”, rekao je Duruz.

Jedanaestorici bivših pripadnika 177. interventnog voda VJ sudi se za ratne zločine počinjene u kosovskim selima Zahać, Ćuška, Pavlan i Ljubenić u maju 1999. godine. U optužnici se navodi da su ubili najmanje 118 Albanaca.

Optuženi su 2014. godine prvobitno proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 106 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud je 2015. godine poništio ovu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Poslednji svedok u ovom predmetu saslušan je u junu 2019, a poslednje ročište održano je 22. novembra te iste godine, kada se pred sudom prvi put pojavio optuženi Predrag Vuković, koji je uhapšen u Crnoj Gori 2018. godine.

Sudija Duruz je u julu ove godine, kada je i ročište odloženo, objasnio da su Vuković i njegova odbrana predložili da se saslušaju dva svedoka, Zoran Rašković i Zoran Obradović.

On je napomenuo da žalbena presuda, kojom je naloženo ponovno suđenje u ovom predmetu, sugeriše da tokom prvog suđenja sud nije uložio dovoljno napora da svi svedoci budu direktno saslušani.

Rašković je bivši saborac optuženih. On je govorio za dokumentarni film BIRN-a “Nedodirljivi”, u kom se otkriva komandna struktura iza masakra na Kosovu 1999. godine.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English