Suđenje

Rizvanović i ostali: Kupljenje tijela u Boderištu

1. Novembra 2021.16:50
Na suđenju za zločin na području Brčkog, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o tijelima koja su pokupljena nakon akcije u selu Boderište, među kojima je bilo i jedno obezglavljeno.


Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Mirsad Haseljić kazao je da je prisustvovao razmjenama zarobljenih i poginulih na području Brčkog i da je bio prisutan kada su predata tijela nakon akcije u Boderištu.

On je izjavio da su predata tijela koja su prethodno bila kod džamije u Gornjem Rahiću, gdje su inače držani preminuli jer nisu imali hladnjaču. Rekao je da je vidio da je na jednom od tijela odrubljena glava.

Svjedok je naveo da su tijela bila od poginulih na Boderištu, kako je rekao, suprotne strane.

Haseljić je kazao da je bilo nekih priča poslije Boderišta i da je prilikom jedne druge razmjene razgovarao sa Maksimom Simeunovićem, sa kojim su dogovarali razmjene, te da je tražio da se pregledaju tijela.

“Pozvali smo i komandira, rekli: ‘Pogledaj da ne bude priča kao poslije Boderišta.’ Rekao sam Maski: ‘Nemoj da poslije bude u novinama da je nekom ruka odsječena zbog sata’”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja branioca Kadrije Kolića da li je srpska strana koristila priče o masakriranju kao propagandu, Haseljić je rekao da su to često potencirali. Na pitanje tužioca Saše Sarajlića da li je i druga strana takođe koristila taj vid propagande, svjedok je kazao da nije.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Na ročištu je pušten audiosnimak iskaza preminulog svjedoka Šabana Mrkaljevića, koji je tokom rata bio u radnom vodu. On je ispričao kako je s drugima iz radnog voda bio angažovan na čišćenju rovova i kupljenju tijela poginulih u Boderištu. On je kazao da su osam ili devet tijela ubacili u kombi.

“Jedan je bio masakriran, da kažem zaklan”, rekao je svjedok, preciziravši da je glava bila odvojena od trupa.

Mrkaljević je naveo da su tijela bila na jednom mjestu, osim jednog koje je bilo u jarku. Prema njegovim riječima, pored tijela nije bilo oružja i većinom su bili u civilnoj odjeći.

Svjedok je rekao da su čuli da su bile borbe, ali da ni tada ni naknadno nije saznao više informacija.

Branilac Kolić je kazao da bi svjedoka pitao da li su oni ustvari kupili tijela poginulih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Boderištu.

Suđenje se nastavlja 16. novembra.

Marija Taušan