Suđenje

Alešević: Saznanja o korektnom postupanju optuženog prema zatvorenicima

25. Oktobra 2021.17:29
Na suđenju za zločine u Bužimu, svjedoci Odbrane Mehmeda Aleševića izjavili su da se optuženi korektno i prijateljski ponašao prema zatvorenicima.

sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Sakib Sijamhodžić je rekao da je bio načelnik sanitetske službe u 505. bužimskoj brigadi. On se prisjetio kako je Alešević dovodio pritvorenike Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (APZB) u ambulantu.

“Uvijek grupa, tri do četiri ili sedam do osam ljudi. Nikad nisam vidio da je neko svezan”, kazao je Sijamhodžić.

On je rekao da je nekad odlazio da posjeti zatvorenike i da ih je viđao kako sjede vani. Naveo je da prostor nije bio ograđen žicom.

Na pitanje o postupanju optuženog prema pritvorenicima, svjedok je rekao da je bio šokiran kada je u medijima vidio da je Alešević optužen.

“Ja sam rekao da bih dao glavu za ovog momka”, kazao je Sijamhodžić.

Kako je dodao, bilo je nekih vojnika koji su bili “žestoki momci” i koji su se kabadahijski ponašali, ali da se Alešević “postavio zaštitnički” i da je bio povučen i miran. On je kazao da je čuo da su neki policajci bili “grubi”.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Na pitanja tužiteljice Vedrane Mijović, Sijamhodžić je potvrdio da je čuo da je jedno lice umrlo u zatvoru u zimu 1995. godine, kao i da je bio jedan slučaj ubistva. Kazao je da nije vidio da je neko od zatvorenika imao tjelesne povrede.

“Meni se ti nisu javljali”, kazao je svjedok, precizirajući da su neki zatvorenici imali stare povrede.

Kao svjedok je saslušana i supruga optuženog Sanela Alešević, koja je ispričala kako je dolazila u posjetu Aleševiću dok je radio. Prema njenim riječima, on je bio zapisničar i vodio je razne evidencije. Kazala je da su ljudi u sabirnom centru hodali slobodno, te da bi se pridružili da jedu kada bi suprugu donijela hranu.

“Prema njima se odnosio kao prema raji. Dijelio je cigarete, hranu, kartao s njima. Nije ih gledao kao pritvorenike”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da je pomagao pritvorenicima koliko je mogao, noseći ima čarape, obuću i deke.

Alešević je kazala da je vidjela da su neki zarobljenici pretučeni na liniji kada su ih sprovodili putem, kao i da je na nekima u pritvoru zapazila masnice. Ona je rekla da je i sama imala rođake u pritvoru kojima je donosila hranu, kao i da su to činile i druge žene.

Svjedokinja je kazala da je optuženi imao zdravstvenih problema zbog angažmana u Vukovaru. Navela je da se psihičke promjene kod Aleševića javljaju ponovo 2010. kada je počeo dobijati pozive u okviru istrage.

Alešević je ranije zbog zdravstvenog stanja razdvojen u odnosu na osmoricu drugih koji su takođe optuženi za zločine u Bužimu.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. novembar.

Marija Taušan